Τεχνολογία δικτύου 5ης γενιάς (5G)
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003542/2019
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Loucas Fourlas
Θέμα: Τεχνολογία δικτύου 5ης γενιάς (5G)
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει σκοπό την εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Στόχος είναι να γίνει η ζωή των πολιτών ποιοτικότερη και με περισσότερες διευκολύνσεις στην καθημερινότητα τους.
Ωστόσο, η τεχνολογία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε περίπτωση που χρησιμοποιείται αλόγιστα και ανεξέλεγκτα.
Οφείλουμε, όταν προχωρούμε σε αδειοδοτήσεις τέτοιου είδους αναπτύξεων, να έχουμε πρώτιστα ως γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Θα πρέπει να ελαχιστοποιούμε οποιουσδήποτε ενδεχόμενους κινδύνους, έχοντας πάντοτε υπόψη τις επιστημονικές μελέτες. Οι νέες τεχνολογίες εξυπηρετούν τον άνθρωπο όταν αυτός τις χρησιμοποιεί συνετά μέσα από ένα ορθολογιστικό, νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας.
Εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης ανησυχούν βλέποντας οργανισμούς/φορείς, καθώς και την επιστημονική κοινότητα να είναι διχασμένοι ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της τεχνολογίας δικτύου 5ης γενιάς (5G) στη δημόσια υγεία, η οποία έχει στόχο να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και λειτουργιών.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Υπάρχει ξεκάθαρη, επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση η οποία θα δώσει οριστική απάντηση στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς που εκφράζονται για τη δημόσια υγεία;
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των κινδύνων κυβερνοασφάλειας που εντοπίζονται σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ΕΕ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Επέκταση ασύρματων τηλεπικοινωνιών 5G: Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον
Η δημοτικότητα, η ευρεία χρήση και η αυξανόμενη εξάρτηση από τις ασύρματες τεχνολογίες προκάλεσαν μια βιομηχανική επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες με την αύξηση της έκθεσης του κοινού σε ευρύτερες και υψηλότερες συχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος για τη μετάδοση δεδομένων μέσω μιας ποικιλίας συσκευών και υποδομών. Στον ορίζοντα, μια νέα γενιά ακόμη μικρότερων μηκών κύματος υψηλής συχνότητας 5G προτείνεται για την τροφοδοσία του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT). Το IoT μας υπόσχεται βολικό και εύκολο τρόπο ζωής με ένα τεράστιο διασυνδεδεμένο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο 5G, ωστόσο, η επέκταση της ευρυζωνικότητας με ακτινοβολία ραδιοσυχνότητας μικρότερου μήκους κύματος υπογραμμίζει την ανησυχία ότι τα θέματα υγείας και ασφάλειας παραμένουν άγνωστα. Η διαμάχη συνεχίζεται όσον αφορά τις βλάβες από τις τρέχουσες ασύρματες τεχνολογίες 2G, 3G και 4G. Οι τεχνολογίες 5G μελετώνται πολύ λιγότερο για επιπτώσεις στον άνθρωπο ή στο περιβάλλον.