Άφιξη τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στο Λευκόνοικο
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-004520/2019
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Loucas Fourlas
Θέμα: Άφιξη τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στο Λευκόνοικο
Οι παράνομες ενέργειες των Τούρκων διεθνώς όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και εντείνονται.
Ενώ τουρκικές δυνάμεις εισβάλλουν σε ξένα εδάφη και σκοτώνουν άμαχους και παιδιά, δεν λαμβάνονται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα. Η φραστική αλληλεγγύη δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ολοένα αποθρασύνει την Άγκυρα που επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα υπό τις απειλές των όπλων.
Όπως το 1974 με την εισβολή στην Κύπρο, έτσι και σήμερα η Τουρκία δρα εντελώς παράνομα χρησιμοποιώντας έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθώντας να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες.
Θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την τελευταία προκλητική ενέργεια της κατοχικής δύναμης να στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στο παράνομο αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, τα οποία θα πετούν στον εναέριο χώρο της Κύπρου.
Δεδομένου ότι αυτή η εξέλιξη έχει να κάνει με την ασφάλεια πτήσεων Ευρωπαίων πολιτών, ερωτάται η Επιτροπή:
1 Δεν πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ σε αυτή τη νέα προκλητική ενέργεια;
2 Προτίθεται η ΕΕ να ασχοληθεί με αυτό το θέμα που αφορά την ασφάλεια πτήσεων Ευρωπαίων πολιτών και την προστασία εδαφικής ακεραιότητας χώρας κράτους μέλους της;
EL
E-004520/2019
Απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Borrell
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(5.5.2020)
Το θέμα που θίγει ο κ. βουλευτής τονίζει για μία ακόμη φορά τη σημασία της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε σε συνεχή βάση και παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις προσπάθειες των ηγετών των κυπριακών κοινοτήτων, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών, για την ταχεία επανέναρξη των εν λόγω διαπραγματεύσεων. Μια συνολική διευθέτηση θα ήταν επωφελής για την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα των μερών να επιτύχουν διακανονισμό με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει, πιο πρόσφατα την 15η Ιουλίου 2019[1], ότι παραμένει επιτακτικής σημασίας να δεσμευθεί και να συμβάλει η Τουρκία στη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, μεταξύ άλλων και των εξωτερικών πτυχών του, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ και το ενωσιακό κεκτημένο.
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2019 για την Τουρκία[2] εξετάστηκαν τα ζητήματα της ασφάλειας του εναέριου χώρου, καθώς και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους.
[1]https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2019/07/15/turkish-drilling-activities-in-the-eastern-mediterranean-council-adopts-conclusions/
[2] https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/near/files/20190529-turkey-report.pdf