Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα

Ερώτηση προτεραιότητας με αίτημα γραπτής απάντησης P-004285/2019

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Loucas Fourlas

Θέμα:         Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα

Στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία και η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης, προχώρησαν σε μια αυθαίρετη και αγεωγράφητη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας η οποία παραβιάζει κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, σχετικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. Παράλληλα, υπέγραψαν και μνημόνιο συνεργασίας για την Ασφάλεια και Άμυνα.

Όπως ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση, η Άγκυρα σχεδιάζει νέες μελέτες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, βάσει του εν λόγω μνημονίου κατανόησης για τα θαλάσσια σύνορα.

Η προκλητική και παράνομη συμφωνία παραβιάζει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και παραγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και άλλων γειτονικών κρατών στην περιοχή.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1     Πώς σχολιάζει τη συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών για τα θαλάσσια σύνορα αλλά και το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη;

2     Γνωρίζει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δύο Συμφωνίες;

3     Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για άτομα και εταιρίες εναντίον των οποίων η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις;

 

P-004285/2019

Απάντηση του αντιπροέδρου κ. Borrell

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(25.2.2020)

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα[1] στα οποία αναφέρεται ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Στις 11 Νοεμβρίου 2019, το Συμβούλιο ενέκρινε πλαίσιο περιοριστικών μέτρων ως αντίδραση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο[2]. Το πλαίσιο επιτρέπει τη δυνατότητα επιβολής ταξιδιωτικής απαγόρευσης και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων εις βάρος προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες γεώτρησης που συνδέονται με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίες διεξάγονται χωρίς την άδεια της Κύπρου, εντός των χωρικών της υδάτων ή της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης ή στην υφαλοκρηπίδα της.

Επιπλέον, στις 3 Ιανουαρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σαφώς τη θέση της σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να εγκρίνει την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού στη Λιβύη[3]. Η ΕΕ παραμένει πεπεισμένη ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση είναι μέσω των διαμεσολαβητικών προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών που θέτουν στην πρώτη γραμμή τις ανάγκες του λαού της Λιβύης συνολικά. Μόνο μια πολιτική διαδικασία υπό την καθοδήγηση και τον ηγετικό ρόλο της Λιβύης μπορεί να θέσει τέλος στη σύγκρουση και να οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.

[1] https://www.consilium.europa.eu/media/41780/12-euco-final-conclusions-el.pdf

[2]https://eurlex.europa.eu/search.html?qid=1573820732039&whOJ=NO_OJ%3D291,YEAR_OJ%3D2019&type=advanced&lang=en&SUBDOM_INIT=ALL_ALL&DB_COLL_OJ=oj-l

[3] https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/72659/libya-statement-spokesperson-decision-turkish-parliament_en

You May Also Like

Ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά

Ελλείψεις φαρμάκων

Κατοικίδια στα κτίρια των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *