Άγχος και στρες κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002263/2020

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Loucas Fourlas

Θέμα:          Άγχος και στρες κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας

Η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα στρες και άγχους. Οι εβδομάδες κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν αντίκτυπο στα άτομα με ψυχική διαταραχή και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων διαταραχών και στους υπόλοιπους πολίτες.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη [1] στο The Lancet, η καραντίνα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά, για παράδειγμα δίνοντας κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει και γιατί, για πόσο θα συνεχιστεί η καραντίνα, παρέχοντας ικανοποιητική επικοινωνία, παραδείγματα ουσιαστικών ατομικών δραστηριοτήτων για τη διάρκεια της καραντίνας και εξασφαλίζοντας βασικά φάρμακα και προμήθειες.

  1. Σε ποιες ενέργειες προβαίνει η Επιτροπή σε αυτό το πλαίσιο;
  2. Δεδομένου ότι η πιστοποιημένη ηλεκτρονική θεραπεία αποτελεί έναν ωφέλιμο τρόπο αντιμετώπισης ζητημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, θα πρέπει η Επιτροπή να ενθαρρύνει τα συστήματα υγείας να βελτιώσουν την ενημέρωση όσον αφορά την πιστοποιημένη ηλεκτρονική θεραπεία;
  3. Η εκτεταμένη κάλυψη του κορονοϊού από τα μέσα ενημέρωσης έχει αυξήσει τον πανικό. Σύμφωνα με συμβουλές της ΠΟΥ, οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να διαβάζουν ή να παρακολουθούν ειδήσεις που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιο άγχος. Πώς προτείνει η Επιτροπή να ενημερώνονται οι πολίτες, διατηρώντας παράλληλα την ψυχική τους υγεία;

[1]    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30460-8/fulltext

 

E-002263/2020

Απάντηση της κ. Κυριακίδη

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(30.6.2020)

 

Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη και διεθνείς εταίρους σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας όλων, η προστασία των ανθρώπων από την εξάπλωση του ιού και η υποστήριξη των συστημάτων υγείας και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Όσον αφορά τις ανησυχητικές επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού στην ψυχική υγεία και την ευεξία των ατόμων[1], το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει προτείνει στρατηγικές για την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε συνθήκες περιορισμού[2]. Το ECDC επεξεργάζεται επίσης δημοσιεύσεις σχετικά με την υποστήριξη της ψυχικής υγείας ιατρικά ευάλωτων ομάδων για την προώθηση της συμμόρφωσης με συστάσεις τήρησης φυσικής απόστασης και για θέματα σχετικά με ομάδες με συγκεκριμένες κοινωνικές αδυναμίες που επηρεάζουν τις ανάγκες πρόληψης και ελέγχου της COVID-19. Η Επιτροπή δημιούργησε ειδικό χώρο στην πλατφόρμα για την πολιτική υγείας[3] για να διευκολύνει την ανταλλαγή πρακτικών και γνώσεων και για την κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση των πτυχών της ψυχικής υγείας της πανδημίας COVID-19. Η διαδικτυακή πύλη βέλτιστων πρακτικών της Επιτροπής[4] περιλαμβάνει διάφορες πρακτικές για την ψυχική υγεία.

Η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς πληροφορίες μπορούν να είναι επιζήμιες για τη δημόσια ασφάλεια, την υγεία και την αποτελεσματική επικοινωνία σε καταστάσεις κρίσης[5]. Έχοντας αυτό υπόψη, η Επιτροπή έχει δημιουργήσει τον δικτυακό τόπο COVID-19[6], σχετικά με την αντίδραση της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης σελίδας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης[7], και εξέδωσε ανακοίνωση για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με την COVID-19[8].

Η Επιτροπή βρίσκεται επίσης σε τακτική επαφή με τις κύριες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενθάρρυνση της προώθησης έγκυρου περιεχομένου από αξιόπιστες πηγές.

[1] https://www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_publication/field_ef_document/ef20058en.pdf

[2] https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/covid-19-rapid-risk-assessment-coronavirus-disease-2019-ninth-update-23-april-2020.pdf

[3] https://webgate.ec.europa.eu/hpf/

[4] https://webgate.ec.europa.eu/dyna/bp-portal/index.cfm

[5] https://euvsdisinfo.eu/eeas-special-report-update-2-22-april/

[6] https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_en

[7] https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/fighting-disinformation_en

[8] https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/communication-tackling-covid-19-disinformation-getting-facts-right_en.pdf

You May Also Like

Τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο

Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα

Άφιξη τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στο Λευκόνοικο

Τεχνολογία δικτύου 5ης γενιάς (5G)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *