Τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο

Ερώτηση προτεραιότητας με αίτημα γραπτής απάντησης P-001430/2020

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Loucas Fourlas

Θέμα:         Τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο

Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια -σε ευρωπαϊκό έδαφος δηλαδή- μέσω των συνόρων στον Έβρο, οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν τέλος.

Την περασμένη Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, θωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης τύπου «HIZIR/ATES» του τουρκικού στρατού θεάθηκε να προσπαθεί να γκρεμίσει φράχτη ο οποίος βρίσκεται εκεί για να εμποδίζει την απρόσκοπτη και χωρίς έλεγχο είσοδο στο ελληνικό έδαφος. Το περιστατικό έχει ξεκάθαρα καταγραφεί σε βίντεο-ντοκουμέντο. Σε αυτό φαίνονται Τούρκοι στρατιωτικοί να δένουν στο φράκτη ένα συρματόσχοινο και να προσπαθούν να τον ρίξουν τραβώντας τον με το συγκεκριμένο όχημα στο οποίο είχε προσδεθεί το συρματόσχοινο.

Τα οχήματα «HIZIR/ATES» τα παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2019 με χρηματοδοτημένο πρόγραμμα που καλύπτεται κατά 75% από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει μαζική εισροή μεταναστών στην ευρωπαϊκή επικράτεια, χρησιμοποιώντας μάλιστα και οχήματα τα οποία έχουν αγοραστεί με χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών;

2.    Ποιον έλεγχο ασκεί στα κονδύλια που δίνονται ως χρηματοδότηση στην Τουρκία και με ποιο τρόπο ασκεί τον έλεγχο αυτό;

 

EL

P-001430/2020

Απάντηση του κ. Várhelyi

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(5.7.2020)

H Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ, και έχει επαναλάβει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι διατάξεις της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016. H ΕΕ, μολονότι αναγνωρίζει την αυξημένη μεταναστευτική επιβάρυνση και τους συναφείς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο έδαφός της, καθώς και τις ουσιώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει για τη φιλοξενία σχεδόν 4 εκατομμυρίων προσφύγων, απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς[1].

Στις 26 Μαρτίου 2020, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν εκ νέου την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Ελλάδα, καθώς και με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη μέλη που επηρεάζονται με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων και στις προσπάθειες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ[2].

Η ΕΕ στηρίζει την Τουρκία μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (ΜΠΒ), ώστε να βελτιώσει τη διαχείριση και την ασφάλεια των συνόρων, αλλά και να εξασφαλίσει καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης προς το συμφέρον των πολιτών της Τουρκίας και της ΕΕ. Στο πλαίσιο του ΜΠΒ, αγοράστηκαν 82 οχήματα Cobra II και 57 τεθωρακισμένα και μη τεθωρακισμένα οχήματα Hizir με προηγμένο εξοπλισμό επιτήρησης των συνόρων για τις χερσαίες δυνάμεις που είναι αρμόδιες για την επιτήρηση και την προστασία των συνόρων. Δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί καθαρά στην αναφερόμενη υπόθεση το όχημα, αλλά οι εικόνες που διατίθενται στα μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι πρόκειται για οχήματα που δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Οι αντίστοιχες συμφωνίες χρηματοδότησης που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία ορίζουν ότι σκοπός της στήριξης της ΕΕ είναι η αποτελεσματική ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης με την εγκατάσταση και την αποτελεσματική λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των συνόρων, καθώς και η μείωση των διασυνοριακών εγκλημάτων, ιδιαιτέρως της εμπορίας και λαθραίας διακίνησης ανθρώπων.

[1] https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2020/03/04/statement-on-the-situation-at-the-eus-external-borders/

[2] https://www.consilium.europa.eu/media/43086/26-vc-euco-statement-el.pdf

You May Also Like

Άγχος και στρες κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας

Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα

Άφιξη τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στο Λευκόνοικο

Τεχνολογία δικτύου 5ης γενιάς (5G)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *