Ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων

Το 2020 έφτασε στο τέλος του, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να παραμένουν τεράστιες. Όμως τώρα είναι η ώρα της περισυλλογής δυνάμεων, της επίδειξης ψυχραιμίας και της ανάκαμψης. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες τόσο ψυχολογικές όσο και οικονομικές. Οι χώρες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα και το νέο έτος και να συνεργάζονται μεταξύ τους, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Το 2021 θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικό σε πολλά επίπεδα. Η σημαντικότερη πρόκληση είναι η συνέχιση ενός οικονομικά εξυγιασμένου πλάνου και η συνεχής βελτίωση στους τομείς που επηρέασε η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας. Το προηγούμενο έτος, μας άφησε με το κλείσιμο επιχειρήσεων, την πτώση του εργασιακού κύκλου εταιρειών, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση φοβίας που επικράτησε στο σύνολο των πολιτών. Επιπλέον, κύρια προτεραιότητα δεν είναι άλλη από την προστασία του συνόλου των πολιτών με στοχευμένα μέτρα προστασίας και μαζικούς εμβολιασμούς αρχίζοντας από τους γηραιότερους, τις ευάλωτες ομάδες και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Άλλη μεγάλη πρόκληση, λόγω και των πρόσφατων εξελίξεων, αποτελεί σαφώς η λύση του Κυπριακού. Οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν επιτακτικά τη θέληση για επίλυση του προβλήματος μέσω της εξεύρεσης μίας λύσης, όπου θα παρέχονται σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Εδώ και 46 χρόνια, η επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί πρόκληση την οποία πρέπει με ομογνωμία, σύνεση, σοβαρότητα και μεθοδικότητα να αντιμετωπίσουμε.

Δυστυχώς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γίνονται πολιτικές ζυμώσεις, γεωστρατηγικές συμφωνίες και επέρχονται αλλαγές. Σημαντικό ρόλο παίζει η στάση της Τουρκίας και η εξωτερική πολιτική της, με την αδιάλλακτη και αρνητική συμπεριφορά της στο Κυπριακό ζήτημα και την παρεμπόδιση στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.  Μίας λύσης που θα σέβεται τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω να είμαι σαφής, δηλώνοντας ότι το 2020 θεωρείται η πιο άσχημη χρονιά για την Κύπρο στην ιστορία της, μετά το 1974. Τα μέτωπα είναι πολλά, μιας και η πανδημία δημιούργησε και συνεχίζει να επιφέρει οικονομικά προβλήματα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να έχει άσχημη ψυχολογική επίδραση στους πολίτες.

Δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου και ούτε να δημιουργώ ψεύτικες προσδοκίες. Η ανθρωπότητα δεν έχει ξεμπερδέψει με την πανδημία. Βρισκόμαστε σε μία μάχη που φαίνεται, αν όλοι συνεργαστούμε και ακολουθήσουμε τις οδηγίες των επιστημόνων, ότι θα την κερδίσουμε.

Ας δούμε και τα θετικά. Για πρώτη φορά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οι σημαντικότεροι επιστήμονες της ιατρικής έχουν διεξαγάγει τις κλινικές δοκιμές με εκπληκτικά επαγγελματικό τρόπο, αναζητώντας οποιαδήποτε παρενέργεια, αλλά και δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Το εμβόλιο είναι εδώ και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Η ΕΕ δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να πολεμήσει κάποιον εχθρό. Καλέστηκε να αποδείξει ότι είναι ένα οικοδόμημα το οποίο στηρίζεται σε γερά θεμέλια, με μέλλον και προοπτική και τα κατάφερε για μία ακόμη φορά. Ενώ αρχικά κατηγορήθηκε από τους γνωστούς πολέμιούς της για αργά αντανακλαστικά, έδρασε από κοινού πρωτοστατώντας στη μάχη κατά της πανδημίας.

Μια πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα είναι διαφαινόμενη και αναμενόμενη μέχρι τα μέσα του νέου έτους. Συνεπώς, θα έχουμε ταυτόχρονη επίλυση πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή.

Θεωρώ, ότι όλα αυτά είναι αρκετά για να μας κινητοποιήσουν και να μας πείσουν ότι οφείλουμε να δράσουμε βάσει ενός συλλογικού σχεδιασμού σε όλους τους τομείς με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Οι μεγάλες προκλήσεις του 2021 είναι ενώπιον μας. Επιβάλλεται μια συντονισμένη και άρτια οργανωμένη αντίδραση. Η πανδημία και το Κυπριακό δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, από το να συσπειρωθούμε και να δράσουμε από κοινού. Μόνο έτσι θα βγούμε κερδισμένοι.

 

You May Also Like

Η ακτίδα φωτός για επιστροφή στην κανονικότητα

Όχι κ. Ερντογάν δεν θα σου περάσει

Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Γιούνκερ

Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και Κύπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *