Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και Κύπρος

Μέσα στον κυκεώνα των παγκόσμιων εξελίξεων που προκαλεί ο κορονοϊός, η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας. Βρίσκεται μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει ξεπεράσει τα εμπόδια για τη διάσωση της Ευρωζώνης, τη μεταναστευτική κρίση και το Brexit. Για μία ακόμη φορά, η Ένωση των 27, καλείται να αποδείξει ότι είναι ένα οικοδόμημα το οποίο στηρίζεται σε γερά θεμέλια, με μέλλον και προοπτική και αυτό ακριβώς κάνει.

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι η απάντηση σε όσους δεν χάνουν την ευκαιρία να κατηγορούν την ΕΕ για αργά αντανακλαστικά και για έλλειψη οράματος. Η κρίση υγείας που βιώνουμε έχει γίνει απολύτως αντιληπτή και κατανοητή στις Βρυξέλλες και η αντίδραση είναι συλλογική.

Έχοντας υπόψη τις οικονομικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες και επιπτώσεις της πανδημίας, η Ένωση, ανταποκρίθηκε και στάθηκε και πάλι στο ύψος των περιστάσεων καταρτίζοντας το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για τα έτη 2021-2027.

Θέλοντας να εξηγήσω με απλά λόγια στους συμπατριώτες μου, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι ουσιαστικά μια δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη. Έρχεται μέσω της Προεδρίας του Συμβουλίου που κατέληξε σε πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η απευθείας κατανομή στην Κύπρο από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ανέρχεται στα €1,45 δις, τα οποία θα αξιοποιηθούν μέσα από τους υφιστάμενους μηχανισμούς και προγράμματα που αφορούν κυρίως την πολιτική συνοχής, την κοινή αγροτική πολιτική και τα θέματα ασύλου. Θεωρώ χρήσιμο, να αναφέρω, ότι παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις και την πίεση του χρόνου, καταφέραμε δίνοντας τον δικό μας αγώνα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να λάβουμε αυτό το κονδύλι που είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό που αφορούσε το Πλαίσιο 2014-2020.

Το Σχέδιο του κάθε κράτους μέλους θα πρέπει να βασίζεται στις ειδικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συνάδει με τους στόχους και τις προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η αποδέσμευση κονδυλίων θα υπόκειται στην ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών προθεσμιών και στόχων που θα συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εγκρίνονται και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Κύπρου, είναι η δέσμευση των κονδυλίων μέχρι το 2023 και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων μέχρι το 2026. Σημειώνω, ότι, τα κονδύλια αυτά θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τα κράτη μέλη από το 2027 με ειδικές ρυθμίσεις.

Θέλω να διαβεβαιώσω την καθεμιά και τον καθένα, ότι έγινε ό,τι ήταν δυνατόν εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ούτως ώστε να λάβουμε το μέγιστο δυνατόν ποσό.  Για παράδειγμα, το πρόγραμμα EU4Health των 9,4 δισεκατομμυρίων, συρρικνώθηκε σε μόλις 1,7 μετά από πιέσεις των λεγόμενων λιτών χωρών.

Έκτοτε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέλαβε να δώσει μάχη για την αποκατάσταση των περικοπών. Τελικά, συμφωνήσαμε να μειωθούν οι περικοπές στο προτεινόμενο πρόγραμμα, το οποίο τώρα θα ανέλθει σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αποδείχθηκε ότι όταν ένα κράτος μέλος είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του και όταν οι εθνικοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του διεκδικούν έντιμα, η Ένωση ανταποκρίνεται θετικά. Και αυτό έκανε. Η Κύπρος θα δικαιούται €1,45 δις σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν και περίπου €2,6 δις στο σύνολο.

Είναι κατανοητό ότι τα συμφέροντα των χωρών είναι αρκετές φορές συγκρουόμενα, όμως η εξέλιξη της ιστορίας και δη η ραγδαία εξέλιξη της σύγχρονης εποχής, επιτάσσει συνέργεια και κοινή βούληση, με απώτερο σκοπό την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική άνοδο όλων των χωρών. Προβλήματα όπως η πανδημία, δύνανται να βοηθήσουν στην από κοινού συνεργασία, στη συνένωση δυνάμεων και στη χάραξη κοινώς αποδεκτών γραμμών.

Από την άλλη, κάποιοι όπως τον Ερντογάν, συνεχίζουν τον χαβά τους, κινούμενοι πέραν κάθε αποδεκτής λογικής γραμμής. Συμπεριφέρεται ως νταής, πειρατής, επιδιώκοντας ρόλο ηγεμόνα στην περιοχή και αυτό σίγουρα θα το πληρώσει. Η Ευρώπη στα δύσκολα ενώνεται. Πάντα έτσι ήταν και αργά ή γρήγορα θα κληθεί να κάνει ότι είναι δυνατόν για να ξεκουμπιστεί, αφού δεν σέβεται αρχές, αξίες, Διεθνές Δίκαιο, ούτε καν τον λαό του.

You May Also Like

Η ακτίδα φωτός για επιστροφή στην κανονικότητα

Όχι κ. Ερντογάν δεν θα σου περάσει

Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Γιούνκερ

Ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *