Νέες μηνύσεις κατά τουρκοκύπριων δημοσιογράφων για προσβολή του τουρκικού κράτους

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000536/2021 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Demetris Papadakis (S&D), Lefteris Christoforou (PPE), Loucas Fourlas (PPE), Costas Mavrides (S&D), Niyazi Kizilyürek (The Left), Giorgos Georgiou (The Left)

Θέμα:          Νέες μηνύσεις κατά τουρκοκύπριων δημοσιογράφων για προσβολή του τουρκικού κράτους

΄Ολο και πιο συχνά καταγράφονται περιπτώσεις απαγγελίας κατηγοριών κατά τουρκοκύπριων δημοσιογράφων με πρόσχημα ότι πρόσβαλαν το τουρκικό κράτος με αναρτήσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά την διάρκεια της διαδικασίας ανάδειξης του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα κατεχόμενα.

Πρόκειται για επανειλημμένες προσπάθειες της Άγκυρας να φιμώσει και να εκφοβίσει δημοσιογράφους και προοδευτικούς τουρκοκύπριους πολίτες, καταπατώντας το δικαίωμά τους στην ελευθερία της άποψης και της έκφρασης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Είναι ενήμερη για τα γεγονότα αυτά;
  2. Τι μέτρα είναι διατεθειμένη να λάβει για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους στα κατεχόμενα, οι οποίοι είναι πολίτες της ΕΕ;

E-000536/2021

Απάντηση της κ. Ferreira εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(29.4.2021)

Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την κατάσταση που έθεσαν τα αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου και εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για κάθε απόπειρα υπονόμευσης της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η ελευθερία της έκφρασης, η οποία περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης και μετάδοσης πληροφοριών και απόψεων χωρίς την παρέμβαση των δημόσιων αρχών, κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Επιτροπή είναι σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και του κράτους δικαίου, που αποτελούν θεμελιώδεις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται επίσης για βασικές αρχές τις οποίες έχει δεσμευτεί να τηρεί η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, καθώς επίσης ως επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως δηλώθηκε την 11η Δεκεμβρίου 2020[1], το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), και παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και με το κεκτημένο της ΕΕ. Το ίδιο αναμένει και από την Τουρκία.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα και να υπογραμμίζει την ύψιστη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για τη στήριξη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην προώθηση της συμφιλίωσης στην Κύπρο, καθώς και στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των επαφών με την ΕΕ.

[1] https://www.consilium.europa.eu/media/47296/1011-12-20-euco-conclusions-en.pdf

You May Also Like

Θάνατος μεταναστών εργατών στο Κατάρ

Πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Αρμένιοι κρατούμενοι στο Αζερμπαϊτζάν

Πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *