Κατάσταση στη Μιανμάρ
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001988/2021 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Loucas Fourlas (PPE)
Θέμα: Κατάσταση στη Μιανμάρ
Εδώ και δύο μήνες παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με τις χουντικές δυνάμεις στη Μιανμάρ. Αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων είναι η απώλεια εκατοντάδων ζωών, συμπεριλαμβανομένων και ανηλίκων.
Πέραν αυτών, εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες παράνομης κράτησης, γεγονός που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκμηδένιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ως Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουμε την τυφλή και φονική βία της στρατιωτικής χούντας και αξιώνουμε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Ωστόσο, η φραστική ενότητά μας πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξεις.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Kατά πόσον υπάρχει δέσμευση για περαιτέρω ουσιαστική άσκηση πίεσης στη στρατιωτική χούντα;
- Υπάρχει σχεδιασμός για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών ώστε να επέλθει η τάξη και η ηρεμία;
(21.6.2021) E-001947/2021 E-001988/2021
Απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Borrell εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καταδικάζει απερίφραστα το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ. Καλεί τις στρατιωτικές αρχές να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να απελευθερώσουν όλα τα άτομα που κρατούνται σε σχέση με το πραξικόπημα, να τερματίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποκαταστήσουν τη νόμιμη πολιτική κυβέρνηση.
Μετά το πραξικόπημα, η ΕΕ ανέστειλε όλες τις πληρωμές αναπτυξιακής βοήθειας στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και σταμάτησε όλες τις δραστηριότητες αναπτυξιακής βοήθειας με κυβερνητικούς φορείς. Στις 22 Μαρτίου 2021[1] και στις 19 Απριλίου 2021[2], η ΕΕ ενέκρινε κυρώσεις κατά είκοσι ενός ατόμων και κατά δύο επιχειρηματικών οντοτήτων που ανήκουν στον στρατό.
Η ΕΕ αναλαμβάνει έντονη διπλωματική δραστηριότητα σε συντονισμό με τα κράτη μέλη της, τους διεθνείς εταίρους και τις περιφερειακές χώρες και οργανισμούς, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την έναρξη διαλόγου με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς.
Κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, στις 24 Απριλίου 2021, οι δέκα χώρες μέλη συμφώνησαν σε συναίνεση 5 σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μιανμάρ. Η ΕΕ, στη δήλωσή της της 30ής Απριλίου 2021[3], υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας και πιστής εφαρμογής των πέντε σημείων. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην προσπάθειά του.
Η ΕΕ επανεξετάζει όλες τις επιλογές πολιτικής της, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πρόσθετων κυρώσεων.
[2] Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/638 του Συμβουλίου της 19ης Απριλίου 2021 για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 401/2013 και απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2021/639 του Συμβουλίου της 19ης Απριλίου 2021 για την τροποποίηση της απόφασης 2013/184/ΚΕΠΠΑ
[3] https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2021/04/30/myanmar-burma-declaration-by-the-high-representative-on-behalf-of-the-eu-on-the-outcome-of-the-asean-leaders-meeting/