Κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για το Μεταναστευτικό

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000771/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για το Μεταναστευτικό

Το Μεταναστευτικό έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Τα περισσότερα συστήματα ελέγχου της μετανάστευσης έχουν ήδη δοκιμασθεί και έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους.

Δεν υπάρχει κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα, αν και το 1999 συμφώνησαν τα κράτη μέλη να αναπτύξουν μια κοινή προσέγγιση.

Το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η λειτουργία της Frontex και ο σχετικός κανονισμός του Δουβλίνου, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές. Η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα της απουσίας κοινής πολιτικής. Χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, να υπάρξουν νέες πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ώθηση για να λήξει το αδιέξοδο στη συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής για ένα κοινό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Ερωτάται συνεπώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να υπάρξει μια επί της ουσίας κοινά αποδεκτή γραμμή; Δεδομένου ότι προφανώς δεν υπάρχει δίκαιη κατανομή των μεταναστών και αρκετά κράτη μέλη αποποιούνται των ευθυνών τους, σκοπεύει άραγε η Επιτροπή να αναλάβει δράση ώστε να διορθώσει την αδικία εις βάρος των χωρών της πρώτης γραμμής;

Απάντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(21.4.2022)

Στο πλαίσιο του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, και ειδικότερα στην πρόταση κανονισμού για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης, η Επιτροπή ορίζει τους κανόνες βάσει των οποίων καθορίζεται το κράτος μέλος που θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας δεδομένης αίτησης ασύλου, καθώς και τους μηχανισμούς αλληλεγγύης. Οι εν λόγω μηχανισμοί καθορίζουν τις υποχρεωτικές συνεισφορές αλληλεγγύης που θα πρέπει να καταβάλλουν τα κράτη μέλη της ΕΕ σε άλλα κράτη μέλη που υφίστανται μεταναστευτική πίεση ή στα οποία πραγματοποιούνται αποβιβάσεις μετά από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε κανονισμό για καταστάσεις κρίσης και ανωτέρας βίας.

Σύμφωνα με τις εν λόγω προτάσεις, η αλληλεγγύη είναι υποχρεωτική και τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλουν. Ανάλογα με τις περιστάσεις, τα μέτρα αλληλεγγύης μπορούν να λάβουν τη μορφή μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο ή δικαιούχων διεθνούς προστασίας, χορηγίας επιστροφής ή μέτρων ανάπτυξης ικανοτήτων και στήριξης επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων και στην εξωτερική διάσταση.

Οι συγκεκριμένες και άλλες προτάσεις του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο βρίσκονται υπό συζήτηση τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο. Η Επιτροπή στηρίζει τις δραστηριότητες των συννομοθετών και τον γενικό στόχο να εγκριθούν έως το τέλος της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.

 

You May Also Like

Αποτελεσματικός έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ανάγκη ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας

Πολιτική μισαλλοδοξίας από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *