Mετατροπή της Παναγίας Σουμελά σε σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000680/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Βαγγέλης Μεϊμαράκης (PPE), Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (PPE), Θεόδωρος Ζαγοράκης (PPE), Μανώλης Κεφαλογιάννης (PPE), Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (PPE), Μαρία Σπυράκη (PPE), Στέλιος Κυμπουρόπουλος (PPE), Γεώργιος Κύρτσος (PPE), Λευτέρης Χριστοφόρου (PPE), Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Mετατροπή της Παναγίας Σουμελά σε σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας

Η Τουρκία συνεχίζει την πάγια τακτική βεβήλωσης Ορθόδοξων ιερών προσκυνημάτων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα και της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τους πρόσφατους χορούς τούρκων πολιτών στην Παναγία Σουμελά, τώρα, με άδεια και πάλι της τουρκικής κυβέρνησης, ξεκινούν στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, από την εταιρεία παραγωγής ταινιών Sony Pictures, γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας που μετατρέπουν τον ιερό χώρο σε σκηνικό Χόλιγουντ, γεγονός που προσβάλλει για ακόμη μια φορά τις αρχές και τις αξίες της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας.

Σε συνέχεια λοιπόν και της προηγούμενης ερώτησής μας στις 8 Φεβρουαρίου 2022, ερωτάται εκ νέου η Επιτροπή:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου αφενός να προστατεύσει τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που για άλλη μία φορά σπιλώνονται και αφετέρου να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία;

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(28.3.2022)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού έπειτα από το βιντεοσκοπημένο απόσπασμα με τον DJ να παίζει ηλεκτρονική μουσική στην ιστορική ελληνική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Αναφέρεται ότι το υπουργείο έχει κινήσει έρευνα κατά των κυβερνητικών υπαλλήλων που εξέδωσαν την άδεια να γυριστεί αυτή η διαφημιστική κινηματογραφική παραγωγή στον χώρο. Επί του παρόντος, δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανένα αποτέλεσμα της έρευνας. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά τη Μονή της Παναγίας Σουμελά, μεταξύ άλλων μέσω της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα και θα θέσει το ζήτημα στους σχετικούς συνομιλητές.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η Μονή της Παναγίας Σουμελά είναι εγγεγραμμένη στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μόλις εγγραφεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, η Τουρκία θα έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεαστεί η εξέχουσα οικουμενική αξία του εγγεγραμμένου μνημείου στο έδαφός της.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εκθέσεών της για την Τουρκία[1]. Θα συνεχίσει επίσης να θέτει το ζήτημα της προστασίας σημαντικών πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στις διμερείς επαφές της με Τούρκους ομολόγους της.

[1] Πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία: https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/turkey-report-2021_en

You May Also Like

Ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά

Ελλείψεις φαρμάκων

Κατοικίδια στα κτίρια των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *