Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000801/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Δημήτρης Παπαδάκης (S&D), Λευτέρης Χριστοφόρου (PPE), Λουκάς Φουρλάς (PPE), Κώστας Μαυρίδης (S&D), Γιώργος Γεωργίου (The Left), Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (The Left)

Θέμα:          Αντιμέτωπος με πολυετή φυλάκιση o πρόεδρος του τουρκοκυπριακού συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων Ali Kişmir

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και πρόεδρος του τουρκοκυπριακού δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού οργάνου Ali Kişmir, στον οποίο η Τουρκία πρόσφατα απαγόρευσε την είσοδο, αντιμετωπίζει κίνδυνο πολυετούς φυλάκισης στα κατεχόμενα.

O κ. Kişmir ενημερώθηκε από την «αστυνομία» του ψευδοκράτους για «δίκη» που ξεκινά εναντίον του εξαιτίας ενός άρθρου γνώμης που συνέταξε και το οποίο κυκλοφόρησε την περίοδο της ανάδειξης του νέου ηγέτη των Τουρκοκύπριων το 2020. Σε αυτό το άρθρο ο κ. Kişmir ασκούσε έντονη κριτική στην Άγκυρα εξαιτίας των παρεμβάσεων στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα των Τουρκοκύπριων και στις «προεδρικές εκλογές».

Πρόκειται για ακόμη μία από τις επανειλημμένες προσπάθειες φίμωσης και εκφοβισμού εναντίον δημοσιογράφων και προοδευτικών Τουρκοκύπριων από την Άγκυρα και τους εκπροσώπους της στο νησί, κατά παράβαση του δικαιώματος στην ελευθερία της άποψης και της έκφρασης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Είναι ενήμερη για τα γεγονότα;
  2. Τι μέτρα είναι διατεθειμένη να λάβει για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίοι είναι πολίτες της ΕΕ;

Απάντηση του κ. Várhelyi

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(15.5.2022)

Η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν βασική αρχή της Ένωσης, η δε εργαλειοθήκη της Ένωσης για την προάσπιση και την προώθησή τους, τόσο εντός των συνόρων της όσο και στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής, ενισχύεται.

Η χορήγηση άδειας σε αλλοδαπούς για να εισέλθουν στην επικράτεια μιας χώρας αποτελεί εθνική αρμοδιότητα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να εξετάσει ενέργειες τρίτων χωρών οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ελέγχων ασφαλείας σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις περιπτώσεις του δρα Okan Dağlı, του δημοσιογράφου Ali Kișmir, καθώς και του δρα Ahmet Cavit An και του κ. Ali Bizden, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2021. Η Επιτροπή είναι επίσης ενήμερη ότι, τον Φεβρουάριο του 2022, ο κ. Kişmir ειδοποιήθηκε ότι θα διωχθεί ποινικά στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για «προσβολή και συκοφαντική δυσφήμιση των δυνάμεων ασφαλείας» λόγω άρθρου που έγραψε το 2020. Η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για τις απόπειρες υπονόμευσης της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η ΕΕ χρηματοδότησε το έργο επιχορηγήσεων «Πιο ισχυρή, πιο ελεύθερη και πιο ηθική δημοσιογραφία», το οποίο υλοποιείται από την τουρκοκυπριακή ένωση δημοσιογράφων. Κύριος στόχος του έργου αυτού είναι η ενίσχυση της ικανότητας των δημοσιογράφων και των οργανισμών μέσων ενημέρωσης να προωθούν και να υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο της Πλατφόρμας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρακολουθεί επί του παρόντος την ελευθερία της έκφρασης ως θεμελιώδες δικαίωμα. Ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας και η δεοντολογική δημοσιογραφία, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει, αποτελούν προτεραιότητες μιας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για τη στήριξη της κυπριακής κοινωνίας των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση σε δικοινοτικά έργα της κοινωνίας των πολιτών. Η εν λόγω πρόσκληση υποβολής προτάσεων δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022 (EA 173620)[1].

[1] https://www.abbilgi.eu/en/a-eur-2.5-million-call-for-proposals-to-support-civil-societ.html

https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-services/index.cfm?do=publi.welcome&nbPubliList=15&orderby=upd&orderbyad=Desc&searchtype=RS&aofr=173620

You May Also Like

Αποτελεσματικός έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ανάγκη ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας

Πολιτική μισαλλοδοξίας από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *