Κύμα ακρίβειας στην Ευρώπη

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001366/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Κύμα ακρίβειας στην Ευρώπη

Παρακολουθούμε εδώ και περισσότερο από ένα μήνα να εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ζωές και εκατομμύρια πολίτες της χώρας να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Η ανθρωπιστική κρίση είναι τεράστια.

Οι συνέπειες της κρίσης αυτής έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές και στην οικονομία. Παρατηρείται ολοένα και πιο έντονα ένα κύμα ακρίβειας σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, με συνέπεια να πλήττεται η αγοραστική δύναμη των ευρωπαίων πολιτών. Η αύξηση σε αρκετά είδη προβλέπεται από τους ειδικούς να συνεχιστεί περαιτέρω.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να συνδράμει στη συγκράτηση των επερχόμενων αυξήσεων των τιμών στα βασικά αγαθά;

Τι εργαλεία και μηχανισμούς θα χρησιμοποιήσει, στοχεύοντας στην παρακολούθηση της ανόδου των τιμών ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της Ένωσης;

 

Απάντηση του κ. Breton Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(17.6.2022)

Η Επιτροπή παρακολουθεί διαρκώς τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη των τιμών[1]. Επί του παρόντος, ο πληθωρισμός επηρεάζεται από μία απαράμιλλη αλληλουχία αρνητικών οικονομικών κλυδωνισμών. Μετά τις διαταράξεις στην παραγωγή και στην εφοδιαστική που προκάλεσε η πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει επί του παρόντος και την εξέλιξη των τιμών. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να ανέλθει κατά μέσο όρο στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο του 6,8 % το 2022, και να μειωθεί στο 3,2 % το 2023[2].

Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να μετριάσει τον αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, ιδίως των πιο ευάλωτων ομάδων. Στις 18 Μαΐου 2022 η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο REPowerEU[3] για την ταχεία μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και με τη συνένωση δυνάμεων για την επίτευξη ενός πιο ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος και μιας πραγματικής Ενεργειακής Ένωσης. Τον Μάρτιο του 2022 η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις προσιτές τιμές ενέργειας[4], καθώς και ανακοίνωση σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων[5]. Ενέκρινε, επίσης, προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις[6], το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να θεσπίσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από τη σοβαρή διαταραχή της οικονομίας που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ή τους διεθνείς εταίρους της, καθώς και από τα αντισταθμιστικά μέτρα που ελήφθησαν, για παράδειγμα, από τη Ρωσία.

[1] Βλέπε, για παράδειγμα, έναν νέο πίνακα σχετικά με τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε επιλεγμένους γεωργικούς τομείς: https://agridata.ec.europa.eu/extensions/Ukraine/Ukraine.html. Βλέπε επίσης την έκθεση για τις τιμές και το κόστος της ενέργειας: https://energy.ec.europa.eu/data-and-analysis/energy-prices-and-costs-europe_el

[2] Εαρινές προβλέψεις της 16ης Μαΐου 2022: https://ec.europa.eu/info/system/files/economy-finance/ip173_en.pdf

[3] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=COM%3A2022%3A108%3AFIN

[4] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A52022DC0138

[5] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1655279474127&uri=CELEX%3A52022DC0133

[6] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52022XC0324(10)&from=EN

 

You May Also Like

Αποτελεσματικός έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ανάγκη ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας

Πολιτική μισαλλοδοξίας από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *