Νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001964/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κώστας Μαυρίδης (S&D), Δημήτρης Παπαδάκης (S&D), Λουκάς Φουρλάς (PPE), Λευτέρης Χριστοφόρου (PPE), Γιώργος Γεωργίου (The Left), Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (The Left)

Θέμα:          Νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι

Περιφρονώντας για ακόμα μία φορά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικότερα το διεθνές δίκαιο, και επιχειρώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα, η Τουρκία και το παράνομο καθεστώς της στο υπό κατοχήν έδαφος της Κύπρου συνεχίζουν τις εργασίες στην περιοχή της Αμμοχώστου, προχωρώντας σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια, με κατεδάφιση κτηρίων και άνοιγμα με μπουλντόζες ενός νέου τμήματος του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατοχικές αρχές άνοιξαν τμήμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου τον Οκτώβριο του 2020 και προχώρησαν στη δημιουργία οργανωμένων παραλιών στον Άγιο Μέμνονα και τη Χρυσή Ακτή. Παρά τις αντιδράσεις, στις 15 Νοεμβρίου 2020, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan είχε επισκεφθεί την παραλία της Χρυσής Ακτής.

Σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ —ενεργώντας ορθά— προχώρησε σε μέτρα.

Εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην Αμμόχωστο εδώ και τρία χρόνια, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες θα προβεί, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο;

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(22.7.2022)

Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και βάσει του ενωσιακού κεκτημένου και των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ.

Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι η επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση. Το Συμβούλιο έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας στο θέμα αυτό παραμένει κρίσιμη. Η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας και των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών με σκοπό τη μόνιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ[1]. Η ΕΕ τονίζει συνεχώς στους Τούρκους ομολόγους ότι πρέπει να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πρότεινε ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης.

Η κατάσταση στα Βαρώσια είναι ανησυχητική. Είναι σαφές ότι το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής δεν αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός. Η ΕΕ καταδίκασε απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις απαράδεκτες εξαγγελίες που έκαναν ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με την περαιτέρω επαναλειτουργία της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων. Αυτές προκαλούν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή. Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία περιβάλλοντος που να ευνοεί τις διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ εξακολουθεί να υπογραμμίζει το γεγονός αυτό σε όλες τις επαφές με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Απαιτούνται πραγματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

[1] https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2021/07/27/varosha-declaration-by-the-high-representative-on-behalf-of-the-european-union/

You May Also Like

Αποτελεσματικός έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ανάγκη ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας

Πολιτική μισαλλοδοξίας από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *