Προστασία των παιδιών με καρκίνο στην Ουκρανία

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001368/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Προστασία των παιδιών με καρκίνο στην Ουκρανία

Ενώ η σύγκρουση στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και μέρες, η εικόνα που έχουμε για τα ογκολογικά κέντρα στη χώρα είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Νέοι και παιδιά που πάσχουν από καρκίνο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής της θεραπείας ή καθυστερημένης διάγνωσης.

Στα ογκολογικά κέντρα της χώρας έχουν καταστραφεί ιατρικές εγκαταστάσεις και βασικές ιατρικές προμήθειες. Η μετακίνηση των ασθενών σε ασφαλείς περιοχές είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη. Εάν δεν διορθωθεί αμέσως η κατάσταση, παιδιά με καρκίνο θα καταδικαστούν στον θάνατο. Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να τηρείται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ακόμα και σε περιόδους πολέμου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Με ποιο τρόπο προτίθεται να ενεργήσει η Επιτροπή ώστε να υποστηριχθεί η ασφάλεια των παιδιών με καρκίνο στην Ουκρανία και να διασφαλιστεί η συνεχής πρόσβασή τους σε υγειονομική περίθαλψη;

Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(19.7.2022)

Η Επιτροπή δημιούργησε έναν μηχανισμό χρησιμοποιώντας το σχήμα MEDEVAC[1], για την ιατρική μεταφορά Ουκρανών ασθενών που χρήζουν εξειδικευμένης νοσοκομειακής περίθαλψης. Αναπτύχθηκαν τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες με τη χρήση του Κοινού Συστήματος Επείγουσας Επικοινωνίας και Πληροφόρησης (CECIS) και του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Αντίδρασης (EWRS)[2], μέσω των οποίων μπορεί να οργανωθεί ιατρική διακομιδή.

Οι χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, οι ουκρανικές και οι μολδαβικές αρχές μπορούν να ζητήσουν στήριξη από άλλες χώρες της ΕΕ για την ιατρική διακομιδή ασθενών και να ανταλλάξουν με ασφάλεια ευαίσθητα δεδομένα ασθενών. Πολλά παιδιά με καρκίνο επωφελούνται από το γεγονός ότι συνεχίζεται η θεραπεία τους.

Μαζί με την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία η Επιτροπή εγκαθιστά ιατρικούς κόμβους όπου οι ασθενείς που φθάνουν από την Ουκρανία μπορούν να περιμένουν με ασφάλεια να διακομιστούν. Η Πολωνία έχει εγκαταστήσει έναν κόμβο για παιδιά με καρκίνο που στηρίζει τις μεταφορές προς χώρες της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας της για την πολιτική υγείας[3], η Επιτροπή δημιούργησε ένα δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων και οργανώσεων ασθενών, μεταξύ άλλων για τον καρκίνο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες δημόσιας υγείας των εκτοπισμένων Ουκρανών.

Το 2022 η ανθρωπιστική βοήθεια ανήλθε σε 16 εκατ. EUR, καλύπτοντας την υγειονομική βοήθεια προς ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της σωστικής κλινικής περίθαλψης, καθώς και της παροχής ιατρικού εξοπλισμού και προμηθειών. Η Επιτροπή επικουρεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης και στην ιατρική διακομιδή εντός της Ουκρανίας.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την Ουκρανία[4] περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο για την προστασία των παιδιών. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με την Ουκρανία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Ουκρανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται παιδιά ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη νοσοκομειακή περίθαλψη και φροντίδα, λαμβάνουν στην ΕΕ την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται.

[1]Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών διευκολύνει την υλικοτεχνική υποστήριξη των ιατρικών διακομιδών με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ

[2] https://health.ec.europa.eu/health-security-and-infectious-diseases/surveillance-and-early-warning_el

[3] https://webgate.ec.europa.eu/hpf/

[4] https://ec.europa.eu/info/files/welcoming-those-fleeing-war-ukraine-readying-europe-meet-needs_en

You May Also Like

Αποτελεσματικός έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ανάγκη ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας

Πολιτική μισαλλοδοξίας από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *