Πληθωρισμός και αύξηση επιτοκίων

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002412/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Πληθωρισμός και αύξηση επιτοκίων

Πρόσφατα, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, τέθηκαν σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ένωση και ένα από αυτά είναι ο πληθωρισμός στα κράτη μέλη και η αύξηση των επιτοκίων.

Το ζήτημα είναι πολύπλοκο καθώς ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων είναι συνυφασμένα με την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Η Ρωσία συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία με αποτέλεσμα αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στην ηλεκτρική ενέργεια.

Η ανάγκη συγκρότησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι άμεση. Οι υψηλές τιμές στην Ευρωζώνη σημαίνουν ότι η ζήτηση μειώνεται. Επομένως, απαιτείται να επιλυθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατό.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιες ενέργειες προβαίνει ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός;

Δεδομένου ότι μια «σφιχτή» αγορά εργασίας σημαίνει ότι η απασχόληση θα παραμείνει πιθανότατα υψηλή ακόμη και με υψηλότερα επιτόκια, τι σκοπεύει να πράξει όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων;

EL E-002412/2022

Απάντηση του κ. Gentiloni

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(9.9.2022)

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ οφείλεται σε μια πρωτοφανή αλληλουχία αρνητικών εξωτερικών οικονομικών κλυδωνισμών. Μολονότι αρχικά οι τιμές αυξήθηκαν παράλληλα με την ανάκαμψη, η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας επιδείνωσε τις πληθωριστικές πιέσεις, ασκώντας περαιτέρω άνοδο στις τιμές της ενέργειας και των βασικών γεωργικών προϊόντων.

Ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη, ενώ οι χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης και οι αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές δημιουργούν διλήμματα πολιτικής τόσο για τα εθνικά όσο και για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ αποτελεί ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι ανεξάρτητη και βρίσκεται πλέον σε πορεία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής.

Η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της μεγάλης αύξησης των τιμών της ενέργειας. Τον Οκτώβριο του 2021 παρουσίασε μέτρα που βοηθούν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας στους ευάλωτους καταναλωτές, και τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό πλαίσιο για τη λήψη εθνικών μέτρων. Στις 18 Μαΐου 2022, παρουσίασε το σχέδιο REPowerEU[1], το οποίο καθορίζει δράσεις για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Στη διαδικασία αυτή θα συμβάλλουν επίσης οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις στον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2022.

Η δημοσιονομική πολιτική καλείται να μετριάσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας στα ευάλωτα νοικοκυριά, για τα οποία ο λογαριασμός ενέργειας αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος του καλαθιού του καταναλωτή, καθώς και στους εκτεθειμένους κλάδους παραγωγής. Ο σχεδιασμός των μέτρων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό, τη συνέπεια με τον μακροπρόθεσμο στόχο της μείωσης της συνολικής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της απεξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, καθώς και την ανάγκη διασφάλισης συνετών δημοσιονομικών πολιτικών. Τα επιλεκτικά μέτρα σε επίπεδο εισοδήματος είναι κατ’ αρχήν προτιμότερα από τα μέτρα σε επίπεδο τιμών, καθώς διατηρούν τα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση.

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=COM%3A2022%3A230%3AFIN&qid=1653033742483

You May Also Like

Ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά

Ελλείψεις φαρμάκων

Κατοικίδια στα κτίρια των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *