Παραβίαση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002910/2022

προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Παραβίαση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν

Νέες εχθροπραξίες σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Την εκεχειρία έσπασε, για άλλη μια φορά, το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο επιτέθηκε σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, παραβιάζοντας τις σχετικές συμφωνίες.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη, παρομοιάζεται ως ηφαίστειο έτοιμο και πάλι να εκραγεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Το Γερεβάν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει η επιθετική συμπεριφορά και οι παράνομες ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίδραση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρόλο και λόγο στην περιοχή και επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, να απευθύνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και να καλέσει το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί την εκεχειρία. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιήσει εκείνους τους μηχανισμούς που μπορούν να πείσουν το Μπακού να τερματίσει την παραβίαση της εκεχειρίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα ώστε να προστατεύσει τους αμάχους και να τερματιστούν οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή;
  2. Κατά πόσο θεωρεί ότι οι μέχρι σήμερα διπλωματικοί χειρισμοί έχουν φέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα;

E-002910/2022

Απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(11.10.2022)

Οι ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Αυγούστου του 2022 και η πρόσφατη σύγκρουση στις 13 με 14 Σεπτεμβρίου του 2022, ακόμη πιο βίαια και σοβαρή ως προς την κλίμακα των καταστροφών και τον αριθμό των θανάτων, φανερώνουν πως η κατάσταση στην περιοχή παραμένει εξαιρετικά επισφαλής. Η ΕΕ έχει απευθύνει έντονη έκκληση για άμεση λήξη των εχθροπραξιών[1]. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένει σε στενή επικοινωνία με την ηγεσία τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Αρμενίας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος (ΥΕ/ΑΠ) έχει έρθει σε επαφή με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Ο Ειδικός εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Νότιο Καύκασο και την κρίση στη Γεωργία έλαβε εντολή από τον ΥΕ/ΑΠ να διενεργήσει διαβουλεύσεις στο Μπακού στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022 και στο Ερεβάν την επόμενη μέρα. Επί του παρόντος είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να παγιωθεί η κατάπαυση του πυρός,η δε ΕΕ συζητά με όλες τις πλευρές τον καλύτερο τρόπο συνεισφοράς σε αυτήν και ανανέωσης των προσπαθειών για μια ειρηνευτική διαδικασία.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουν να καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωση των κινδύνων μελλοντικών συγκρούσεων. Η ΕΕ στηρίζει επιπρόσθετα και τις δύο πλευρές στην επίτευξη προόδου όσον αφορά την οριοθέτηση και τον καθορισμό των διεθνών συνόρων. Εν συνεχεία των αρχικών συνεδριάσεων που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, η επόμενη συνεδρίαση των επιτροπών συνόρων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2022.

Η ΕΕ καλεί τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, αξιοποιώντας κυρίως τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά τις τέσσερις τριμερείς συνεδριάσεις το περασμένο έτος με τη διευκόλυνση και τη διαμεσολάβηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για να συμβάλει στην επίτευξη του κοινού στόχου, δηλαδή ενός Νότιου Καυκάσου σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και ειρήνης, προς όφελος όλων των λαών του.

[1] https://www.eeas.europa.eu/eeas/armeniaazerbaijan-statement-high-representativevice-president-josep-borell-military-escalation_en

You May Also Like

Αποτελεσματικός έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ανάγκη ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας

Πολιτική μισαλλοδοξίας από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *