Πολεμικές ιαχές Άγκυρας κατά Λευκωσίας και Αθήνας
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003122/2022 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Λουκάς Φουρλάς (PPE)
Θέμα: Πολεμικές ιαχές Άγκυρας κατά Λευκωσίας και Αθήνας
Εδώ και αρκετό καιρό γινόμαστε μάρτυρες πολεμικών ιαχών τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και από την κυβέρνησή του. Οι πολεμικές αυτές ιαχές τείνουν να καταστούν ρουτίνα, αφού εξαπολύουν καθημερινά ύβρεις και απειλές εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αμφισβητούν την εδαφική κυριαρχία δύο κρατών μελών της Ένωσης και μαρτυρούν ότι την κατάλληλη στιγμή θα εισβάλουν.
Παράλληλα, η Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν υποστηρίζει τις πολεμικές και επιχειρησιακές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, παρέχοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στο Μπακού που χρησιμοποιείται για τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να καλέσει μια υπό ένταξη χώρα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία δύο κρατών μελών της Ένωσης;
- Μελετώνται συγκεκριμένα μέτρα μέσω των οποίων θα κληθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο;
E-003122/2022
Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(3.11.2022)
Η ΕΕ έχει δηλώσει επανειλημμένα, πιο πρόσφατα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 24 Ιουνίου 2022[1], ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021[2], το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.
Όπως τονίζεται επίσης στην έκθεση της Επιτροπής του 2022 για την Τουρκία[3], η χώρα αυτή πρέπει να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και, αντ’ αυτού, να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα· σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, ιδίως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας[4].
Τον Μάρτιο του 2021, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσαν εκ νέου την αποφασιστικότητα της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου[5]. Στην κοινή τους ανακοίνωση τον Μάρτιο του 2021[6], η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας προσδιόρισαν τις πιθανές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για την Τουρκία σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, με στόχο την πρόκληση βλάβης στα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της.
[1] https://www.consilium.europa.eu/media/57442/2022-06-2324-euco-conclusions-en.pdf
[2] https://www.consilium.europa.eu/media/48976/250321-vtc-euco-statement-en.pdf
[3] https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/system/files/2022-10/Türkiye%20Report%202022.pdf
[4] https://www.un.org/depts/los/convention_agreements/texts/unclos/unclos_e.pdf
[5] https://www.consilium.europa.eu/media/48976/250321-vtc-euco-statement-en.pdf
[6] https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/2133b382-8b21-11eb-b85c-01aa75ed71a1