Αποψίλωση δασών και προστασία της ανταγωνιστικότητας

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003125/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Αποψίλωση δασών και προστασία της ανταγωνιστικότητας

Στην ΕΕ πολύ ορθά είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι πρέπει να προστατεύουμε τα δάση, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα τα τροπικά δάση που είναι πολύ σημαντικά για το παγκόσμιο οικοσύστημα. Για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και της απώλειας βιοποικιλότητας παγκοσμίως, οι εταιρείες θα πρέπει να επαληθεύουν ότι τα αγαθά που πωλούνται στην ΕΕ δεν έχουν παραχθεί σε παράνομα αποψιλωμένη γη.

Θέλουμε οι εταίροι μας στις αναπτυσσόμενες χώρες να σέβονται τους στόχους που τέθηκαν για το κλίμα στη Συμφωνία του Παρισιού και ειδικά όταν πρόκειται για την προστασία των δασών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες που θέλουν να έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Ευρώπη πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, και σε αυτό συμφωνούμε όλοι.

Παρ’ όλα αυτά, τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται και αναμένονται να ληφθούν δεν θα πρέπει να λειτουργούν εις βάρος των θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών.

Ερωτάται η Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε οι νέοι κανόνες που θεσπίζονται για την προστασία των δασών να μη δημιουργούν προβλήματα ανταγωνιστικότητας στις ευρωπαϊκές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο;

E-003125/2022

Απάντηση του κ. Sinkevičius εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(14.11.2022)

Το 2021 ένας μεγάλος αριθμός χωρών κατανάλωσης και παραγωγής δεσμεύτηκαν να ανασχέσουν και να αναστρέψουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030, στο πλαίσιο της της διακήρυξης των ηγετών στη Γλασκόβη για τα δάση και τη χρήση της γης. Η δέσμευση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενης δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας, στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για την ανάσχεση της αποψίλωσης των δασών έως το 2020. Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων αυτών προϋποθέτει, κατ’ ανάγκην, την ανάληψη ταχείας και μετασχηματιστικής δράσης στους αλληλοσυνδεόμενους τομείς της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής.

Ο προτεινόμενος κανονισμός για τις αλυσίδες εφοδιασμού μηδενικής αποψίλωσης[1] ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για σχετικά προϊόντα. Η πρόταση αναμένεται να δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν είναι εταιρείες της ΕΕ ή όχι, και να ενισχύσει τις ευκαιρίες για όλους τους συμμετέχοντες στις αλυσίδες εφοδιασμού μηδενικής αποψίλωσης. Οι παραγωγοί με πιο βιώσιμη παραγωγή και διαφανείς αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά της ΕΕ και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε σύγκριση με παραγωγούς που προκαλούν αποψίλωση των δασών, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

[1] https://environment.ec.europa.eu/publications/proposal-regulation-deforestation-free-products_en

You May Also Like

Ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά

Ελλείψεις φαρμάκων

Κατοικίδια στα κτίρια των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *