Η παράνομη χρήση του γηπέδου της Τσετίνκαγια στην Νεκρή Ζώνη

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003574/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Η παράνομη χρήση του γηπέδου της Τσετίνκαγια στην Νεκρή Ζώνη

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκοκυπριακές εφημερίδες, οι εργασίες κατασκευής και επισκευής του γηπέδου «Ταξίμ», το οποίο βρίσκεται μέσα στην Νεκρή Ζώνη, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας στην Λευκωσία, και ανήκει στο σωματείο της Τσετίνκαγια, έχουν ήδη αρχίσει.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το γήπεδο είναι υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά η Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων και Επιχειρήσεων του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας πραγματοποιεί έργα, παραβιάζοντας τις αρχές της συμφωνίας που αφορούν τη Νεκρή Ζώνη.

Η υπόθεση του συγκεκριμένου γηπέδου και γενικά όσα παρακολουθούμε επί του εδάφους, με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αλλά και στη θάλασσα, με τις συνεχείς παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, εντάσσονται στους τουρκικούς σχεδιασμούς αλώσεως της Νεκρής Ζώνης και αμφισβητήσεως των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Με ποιον τρόπο προστατεύεται η Νεκρή Ζώνη και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή; Οποιεσδήποτε εργασίες στο γήπεδο είναι παράνομες.
  2. Με ποιους τρόπους ενεργεί ώστε να αποτρέψει τις τουρκικές αρχές από τις παράνομες δραστηριότητες στην εν λόγω περιοχή;

Κατάθεση: 4.11.2022

E-003574/2022

Απάντηση της κ. Ferreira εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(17.1.2023)

Η Επιτροπή ενημερώθηκε για το θέμα που έθιξε ο κ. βουλευτής μέσω δημοσιευμάτων στα μέσα ενημέρωσης και επαφών με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP). Η UNFICYP είναι η εντεταλμένη αρχή στη ζώνη ασφαλείας, η οποία διαχειρίζεται τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες και επιτρέπει την κατασκευαστική δραστηριότητα στην εν λόγω ζώνη.

You May Also Like

Ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά

Ελλείψεις φαρμάκων

Κατοικίδια στα κτίρια των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *