Βιομηχανία της Ευρώπης

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003832/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Βιομηχανία της Ευρώπης

Ζούμε σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο και έχουν λεχθεί πάρα πολλά για την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης. Οι προκλήσεις καθώς και τα διάφορα προβλήματα που διαφάνηκαν μέχρι σήμερα επηρεάζουν την ισχύ, την σταθερότητα και την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτήν την πολύπλοκη εποχή, όπου η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και η άρτια λειτουργία των βιομηχανιών διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να υστερεί. Στη βιομηχανία ηγούνται οι ΗΠΑ και η Κίνα, με την Ευρώπη να βρίσκεται σε δυσμενή θέση.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχανιών προειδοποιεί ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Αυτό συμβαίνει λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και επειδή ΗΠΑ και Κίνα διακατέχονται από έντονο προστατευτισμό και συνεπώς τα ευρωπαϊκά προϊόντα καθίστανται λιγότερο ανταγωνιστικά.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Με ποιους τρόπους στηρίζει τις επιχειρήσεις που αποφασίζουν να διατηρήσουν τη βάση τους στην Ευρώπη, δεδομένου ότι είναι μείζονος σημασίας η παραμονή μεγάλων εταιρειών στην Ευρώπη;
  2. Πώς ενθαρρύνει την πραγματοποίηση νέων και σημαντικών επενδύσεων στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Κατάθεση: 25.11.2022

E-003832/2022

Απάντηση της εκτελεστικής αντιπροέδρου κ. Vestager εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(9.2.2023)

  1. Η ενιαία αγορά προσφέρει έναν ελκυστικό τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς περιλαμβάνει μια αγορά σχεδόν 448 εκατομμυρίων ατόμων, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, καλές υποδομές και ένα σταθερό και προβλέψιμο κανονιστικό περιβάλλον. Η ΕΕ παραμένει σημαντικός προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ αυξάνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία (1,47 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2020).

Λόγω των υψηλών και ασταθών τιμών της ενέργειας που επικρατούν σήμερα και ορισμένων μέτρων που έχουν ληφθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, έχουν προκύψει ορισμένες βραχυπρόθεσμες δυσκολίες.

Το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την κρίση παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, ενώ παράλληλα παρέχει κίνητρα για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την απανθρακοποίηση, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Αν και οι κρατικές ενισχύσεις αποτελούν μέρος της εργαλειοθήκης μας, η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να βασιστεί σε στρεβλωτικές επιδοτήσεις. Μόνο μια απρόσκοπτη, ισχυρή και εύρυθμη ενιαία αγορά μπορεί να εξασφαλίσει βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

  1. Η ΕΕ προωθεί ενεργά τις επενδύσεις για την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων επενδύσεων όπου είναι αναγκαίο. Για παράδειγμα, σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος εγκρίθηκαν πρόσφατα από την Επιτροπή για τη στήριξη των αλυσίδων αξίας των μπαταριών και του υδρογόνου· το πρόγραμμα InvestEU στηρίζει τις βιώσιμες επενδύσεις, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη μέσω δημοσιονομικών εγγυήσεων ύψους 26,2 δισ. ευρώ, με στόχο την ενεργοποίηση πρόσθετων επενδύσεων ύψους άνω των 372 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2021-27· μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ο οποίος μπορεί να κινητοποιήσει έως και 723,8 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτικές επιχορηγήσεις και δάνεια της ΕΕ έως το 2026, τα κράτη μέλη υλοποιούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που συνάδουν με τις προτεραιότητες της ΕΕ και προωθούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

You May Also Like

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *