Ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-004092/2022 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Λουκάς Φουρλάς (PPE)
Θέμα: Ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Δυστυχώς έρχονται διάφορες αξιόπιστες πληροφορίες για διακοπή της κυκλοφορίας στον διάδρομο του Λατσίν. Ως αποτέλεσμα αυτού, έχουμε τον αποκλεισμό των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη διακοπή της γραμμής προμηθειών προς την περιοχή.
Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι τραγική και αφορά γυναίκες, παιδιά, άρρωστους, χρόνια ασθενείς και ηλικιωμένους. Πρόκειται αναμφίβολα για μία ανθρωπιστική κρίση στην οποία πρέπει να δοθεί άμεση διέξοδος, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Σε ποιες ενέργειες προβαίνει ώστε να προχωρήσει το Αζερμπαϊτζάν άμεσα στην πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας και της προμήθειας ενέργειας;
- Ποιες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους της Επιτροπής ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή;
Κατάθεση: 16.12.2022
E-004092/2022
Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(20.2.2023)
Από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2022, η ΕΕ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις κατά μήκος και στα περίχωρα του διαδρόμου Lachin και τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις τους. Ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους υπουργούς Εξωτερικών και των δύο χωρών. Ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ παραμένει επίσης σε στενή επαφή με αμφότερες τις πλευρές. Η ΕΕ κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να λάβει τα μέτρα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του για να διασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλεια της κυκλοφορίας κατά μήκος του διαδρόμου, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί η ευθύνη της Ρωσίας, της οποίας το ειρηνευτικό σώμα διατηρεί υπό τον έλεγχό του τον διάδρομο του Lachin, σύμφωνα με την ίδια τριμερή δήλωση.
Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση της ΕΕ που κινητοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν ανέρχεται σε 3,6 εκατ. EUR για το 2022. Έχει ανατεθεί εξ ολοκλήρου στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία είναι η μόνη διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση που μπορεί να δραστηριοποιείται επί τόπου κατά μήκος του διαδρόμου Lachin. Η χρηματοδότηση της ΕΕ προορίζεται για: i) την οικονομική ασφάλεια, η οποία περιλαμβάνει προγράμματα για την παροχή βοήθειας σε άτομα που πλήττονται από συγκρούσεις ώστε να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους και να ενισχύσουν την οικονομική ανθεκτικότητά τους· και ii) τη ρύπανση από όπλα, με προγράμματα που διασφαλίζουν ότι τα άτομα που πλήττονται από συγκρούσεις έχουν επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονούν οι νάρκες και τα εκρηκτικά κατάλοιπα πολέμου, καθώς και του πώς να συμπεριφέρονται με ασφάλεια γύρω από αυτά. Από την κλιμάκωση της σύγκρουσης το 2020, η ΕΕ έχει διαθέσει περίπου 27 εκατ. EUR για σκοπούς ανθρωπιστικής βοήθειας και έγκαιρης ανάκαμψης, με στόχο τη στήριξη των πλέον ευάλωτων πληθυσμών που πλήττονται από τις εχθροπραξίες.