Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003614/2022/rev.1 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE), Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (The Left), Στέλιος Κυμπουρόπουλος (PPE), Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (PPE), Θεόδωρος Ζαγοράκης (PPE), Γιώργος Γεωργίου (The Left), Αλέξης Γεωργούλης (The Left), Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left), Μανώλης Κεφαλογιάννης (PPE), Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (PPE), Βαγγέλης Μεϊμαράκης (PPE)

Θέμα:          Πτήση BEA/CY 284

Με αφορμή τη συγγραφή του βιβλίου «Πτήση CY 284» του Κύπριου δημοσιογράφου Ανδρέα Χατζηκυριάκου, με θέμα τη μοιραία πτήση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας και τον τραγικό θάνατο 66 ανθρώπων, απευθύνομαι προς την Επιτροπή.

Το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1967 και συγκλόνισε την Κύπρο έδωσε τροφή για σενάρια εξόντωσης πολιτικών προσώπων. Μετά από έρευνες, με βάση τα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, διαπιστώθηκε ότι αιτία της πτώσης ήταν η εσωτερική ανατίναξη με βόμβα.

Σχεδόν 55 χρόνια μετά, οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας δεν έχουν αποχαρακτηρίσει τα έγγραφα των πορισμάτων τους για να εξακριβωθεί για ποιον λόγο έχασαν τη ζωή τους οι επιβαίνοντες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν Κύπριοι και Έλληνες και επομένως Ευρωπαίοι πολίτες, λέγοντας ότι θα το πράξουν αφού παρέλθουν 99 χρόνια από το συμβάν.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πιστεύει πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξασφάλιση του αποχαρακτηρισμού των εγγράφων με σκοπό την τελική επίλυση αυτού του μυστηρίου και με τον τρόπο αυτόν στην ανακούφιση της αγωνίας που εξακολουθεί να διακατέχει συγγενείς και φίλους, αρκετοί από τους οποίους είναι ακόμη εν ζωή;

Κατάθεση: 8.11.2022

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(21.2.2023)

Η ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα της δε διαθέτουν ερευνητικές αρμοδιότητες σε σχέση με τέτοια περιστατικά.

Το ίδιο ισχύει και για τον αποχαρακτηρισμό πληροφοριών που κατέχει τρίτη χώρα.

You May Also Like

Αποτελεσματικός έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ανάγκη ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας

Πολιτική μισαλλοδοξίας από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *