Κατοικίδια στα κτίρια των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003834/2022/rev.1 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Αλέξης Γεωργούλης (The Left), Francisco Guerreiro (Verts/ALE), Karen Melchior (Renew), Monica Semedo (Renew), Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Κατοικίδια στα κτίρια των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Πολλές διεθνείς εταιρείες επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να φέρνουν τα κατοικίδιά τους στον χώρο εργασίας, δεδομένου ότι με την παρουσία κατοικιδίων στους χώρους αυτούς βελτιώνονται η ψυχική υγεία, η παραγωγικότητα, η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία των εργαζομένων, ενώ παράλληλα μειώνεται το άγχος[1].

Η υγεία και η καλή διαβίωση ζώων και ανθρώπων συνδέονται και με τα αδέσποτα ζώα. Σύμφωνα με έρευνες[2], τα αδέσποτα ζώα συνιστούν μείζον πρόβλημα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Το ζήτημα αυτό συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τις αρμόδιες αρχές και, ως εκ τούτου, χρήζει περαιτέρω προσοχής.

Παρά την αδιαμφισβήτητη συμβολή των κατοικιδίων στη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων, η παρουσία τους απαγορεύεται στα κτίρια των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Δεδομένου ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θεωρούνται πρωτοπόρα σε θέματα πολιτικής προσωπικού:

  1. Προτίθεται άραγε η Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την είσοδο κατοικιδίων σε όλους ή σε ορισμένους χώρους των κτιρίων της;
  2. Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας χώρων με κάδους και ειδικά σακουλάκια που θα χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι όταν οδηγούν τα κατοικίδιά τους σε εξωτερικούς χώρους;
  3. Προτίθεται να ενθαρρύνει τα μέλη του προσωπικού της να υιοθετήσουν αδέσποτο κατοικίδιο ζώο;

Βουλευτής που στηρίζει την ερώτηση[3]

Κατάθεση: 28.11.2022

[1]     15 Pet-Friendly Companies Where You (and Your Dog) Will Love to Work [15 φιλικές προς τα κατοικίδια εταιρείες στις οποίες θα άρεσε πολύ σε εσάς (και στον σκύλο σας) να εργαστείτε]:

[2]     Μελέτη, χρηματοδοτούμενη από την Επιτροπή, σχετικά με την καλή διαβίωση σκύλων και γάτων που αποτελούν αντικείμενο εμπορικών πρακτικών: https://food.ec.europa.eu/system/files/2016-10/aw_eu-strategy_study_dogs-cats-commercial-practices_en.pdf.

[3]     Αυτή η ερώτηση έχει τη στήριξη βουλευτή εκτός των συντακτών: Εμμανουήλ Φράγκος (ECR)

E-003834/2022

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(15.3.2023)

  1. Η ευημερία και η σωματική και ψυχική υγεία του προσωπικού είναι υψίστης σημασίας για την Επιτροπή. Βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατα εγκριθείσας στρατηγικής για το ανθρώπινο δυναμικό[1]. Επιπλέον, το περασμένο φθινόπωρο η Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο δράσης «BeWell»[2], το οποίο καλύπτει τη σωματική και ψυχική υγεία και τη συνολική ευεξία στον χώρο εργασίας.

Όσον αφορά την παρουσία σκύλων στις εγκαταστάσεις της, η Επιτροπή διερευνά την παρουσία ζώων συντροφιάς και θα διοργανώσει πιλοτικές δράσεις, στις οποίες το προσωπικό θα μπορούσε να έρθει με τα ζώα συντροφιάς τους.

Το νομικό πλαίσιο της Επιτροπής θα πρέπει να προσαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη διάφορα χαρακτηριστικά όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού, καθώς και ορισμένα πρακτικά ζητήματα. Επί του παρόντος, υπάρχουν ήδη περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται η παρουσία, όπως οι σκύλοι-οδηγοί ή οι σκύλοι ακοής για συναδέλφους με αναπηρία, καθώς και οι σκύλοι περιπολίας που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της Επιτροπής.

  1. Οι τοπικές αρχές στο Βέλγιο και άλλα κράτη μέλη υποδοχής έχουν δημιουργήσει χώρους με ειδικούς κάδους και σακούλες για ζώα συντροφιάς στους δημόσιους χώρους τους, οι οποίοι συχνά βρίσκονται κοντά σε κτίρια της Επιτροπής.
  2. Η υιοθέτηση ενός ζώου αποτελεί ιδιωτική δέσμευση και, ως εκ τούτου, δεν εμπίπτει στον ρόλο της Επιτροπής ως εργοδότη.

[1] https://commission.europa.eu/about-european-commission/organisational-structure/people-first-modernising-european-commission_el

[2] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/IP_22_1783

You May Also Like

Αποτελεσματικός έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ανάγκη ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας

Πολιτική μισαλλοδοξίας από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *