Ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001076/2023 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Λουκάς Φουρλάς (PPE)
Θέμα: Ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχει ανακοινώσει την αποστολή τακτικών πυρηνικών σε λευκορωσικό έδαφος μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Αυτή του η ανακοίνωση συνεπάγεται κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Οι περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ θεωρούνται σχεδόν βέβαιες σε περίπτωση που υλοποιηθεί το εν λόγω εγχείρημα της Μόσχας, ωστόσο οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν, και δικαιολογημένα.
Η κατάσταση στην Ουκρανία για τα ρωσικά στρατεύματα δείχνει να φέρνει όλο και πιο κοντά το απολυταρχικό καθεστώς του Πούτιν στο να κάνει το απονενοημένο. Συνεπώς, είναι απόλυτη ανάγκη για την Ευρώπη να λαμβάνει σοβαρά υπόψη κάθε ενδεχόμενο.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Ποια μέτρα λαμβάνει ώστε να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα και πώς ενημερώνει τους πολίτες της Ένωσης σχετικά με το πώς πρέπει να δράσουν και πώς να προστατευτούν σε περίπτωση που οδηγηθούν τα πράγματα μέχρι εκεί;
Κατάθεση: 29.3.2023
E-001076/2023
Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(17.5.2023)
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε δημόσια ότι η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία συνιστά ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Στη δήλωσή της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 30 Μαρτίου 2022, υπογραμμίζεται ότι « η Ρωσία, αναφερόμενη τακτικά στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων σε έναν επιθετικό πόλεμο που ξεκίνησε η ίδια, και σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της 25ης Μαρτίου για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας, ενεργεί σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις των οποίων έχει αναλάβει να είναι θεματοφύλακας».
Ως εκ τούτου, η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να τηρήσουν όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις τους και εξακολουθεί να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.
Στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης (UCPM), η Επιτροπή ενισχύει τις ικανότητες ετοιμότητας και αντίδρασης της Ευρώπης σε χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές (ΧΒΡΠ) καταστροφές. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΣΑΕΑ) παρακολουθεί τον κίνδυνο και συντονίζει άμεσα την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης σε χώρες που πλήττονται από ΧΒΡΠ συμβάντα.
Κάθε πληγείσα χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από το ΚΣΑΕΑ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Δεξαμενής Πολιτικής Προστασίας (ECPP). Όταν δεν διατίθεται στήριξη από τα κράτη μέλη ή όταν η στήριξη είναι ανεπαρκής, η Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει το δικό της στρατηγικό απόθεμα ικανοτήτων αντίδρασης (rescEU).
Στο πλαίσιο της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Επιτροπή κινητοποίησε σε διάφορες στιγμές τα υφιστάμενα ιατρικά αποθέματα rescEU για να γεφυρώσει επείγοντα κενά, αλλά και για την ενίσχυση της ικανότητας της Ουκρανίας και της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της έκθεσης σε ΧΒΡΠ παράγοντες σε περίπτωση χημικών ή πυρηνικών συμβάντων.