Επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001248/2023 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου

Σύμφωνα με τουρκικά και τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αναμένεται να προβεί σε παράνομη επίσκεψη στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου. Η επίσκεψη πρόκειται να γίνει στις 18 Απριλίου με σκοπό τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του αεροδρομίου, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η ουσία όμως είναι ότι, για ακόμη μία φορά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα προβεί σε παράνομη ενέργεια παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης κλιμακώνεται κατά την προεκλογική περίοδο δείχνοντας πλήρη περιφρόνηση στους διεθνείς κανόνες και στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Ποια μέτρα λαμβάνει ώστε να φέρει τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του προ των ευθυνών της;
  2. Υπάρχει σχεδιασμός ώστε να αποφεύγονται παράνομες και έκνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας που πλήττουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αρχές και αξίες που αυτή πρεσβεύει και την αξιοπιστία της στο παγκόσμιο πολιτικό προσκήνιο;

Κατάθεση: 18.4.2023

E-001248/2023

Aπάντηση της κ. Ferreira εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(10.7.2023)

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)[1]. Θα εξακολουθήσει να καλεί την Tουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών[2].

Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει του ενωσιακού κεκτημένου και των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας επανένωσης. Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία περιβάλλοντος που να ευνοεί τις διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ εξακολουθεί να παροτρύνει την Tουρκία να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας της Άγκυρας έναντι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της σύμβασης του Σικάγου για τη διεθνή πολιτική αεροπορία[3], οι χώρες γνωστοποιούν στη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) ποια αεροδρόμιά τους είναι ανοιχτά στις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι η μόνη κυρίαρχη αρχή στην Κύπρο, δεν το έχει πράξει για το αεροδρόμιο Τύμπου/Εrcan, το οποίο βρίσκεται στις περιοχές όπου δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν επιτρέπουν πτήσεις από τα δικά τους αεροδρόμια προς το αεροδρόμιο Τύμπου/Ercan.

[1] https://www.eeas.europa.eu/eeas/cyprus-statement-spokesperson-observer-status-turkish-cypriot-secessionist-entity-organisation_en?etrans=el

[2] https://www.consilium.europa.eu/media/60797/st15935-en22.pdf

[3] https://www.icao.int/publications/pages/doc7300.aspx#:~:text=%E2%80%8BConvention%20on%20International%20Civil,1945%20until%204%20April%201947

You May Also Like

Αποτελεσματικός έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ανάγκη ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας

Πολιτική μισαλλοδοξίας από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Ασφάλεια των κτιρίων στην Ευρώπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *