Πολιτική μισαλλοδοξίας από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001431/2023 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Πολιτική μισαλλοδοξίας από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Η Κύπρος παρακολουθεί τις απαράδεκτες μόνιμες προσπάθειες της Τουρκίας να συμπεριλάβει τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών ως πλήρες μέλος.

Στο πλαίσιο της Οργάνωσης Τουρκογενών Κρατών βρίσκεται το πολιτικό Ισλάμ και η τουρκική ταυτότητα, αντιτιθέμενη σε άλλη θρησκεία, ιδιαίτερα στην Ορθόδοξη. Χρησιμοποιώντας αυτό το είδος Ισλάμ, η Άγκυρα προσελκύει νέους από τα κράτη της Κεντρικής Ασίας για να τους κάνει να συμμετέχουν σε πολεμικές συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία και άλλες περιοχές. Ο τουρκικός εθνικισμός έχει ήδη γίνει λόγος γενοκτονίας Αρμενίων, Ελλήνων και Κούρδων.

Αυτή η αντίληψη της τουρκικής πολιτικής απειλεί τις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και συμφέροντα. Οι στρατιωτικές δυνατότητες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν από την Άγκυρα εναντίον της Κύπρου σε περίπτωση αποτυχίας του διαλόγου για το Κυπριακό.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιες ενέργειες προβαίνει ώστε να ανακόπτει τις ρητορικές μίσους από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών; Η Ευρώπη έχει τραγικές μνήμες από τέτοιου είδους πολιτικές.

Επίσης, ερωτάται πώς προστατεύει το κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος της Κύπρου από τις προσπάθειες της Άγκυρας να το καταστήσει πλήρες μέλος του Οργανισμού;

Κατάθεση: 2.5.2023

E-001431/2023

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(20.6.2023)

Η ΕΕ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις μετά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στη Σαμαρκάνδη τον Νοέμβριο του 2022 όσον αφορά την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας ως παρατηρητή στον εν λόγω οργανισμό. Εκδόθηκε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου στην οποία εκφράζεται σαφής θέση κατά των εξελίξεων αυτών[1]. Η ΕΕ ανησυχεί επίσης για τις περαιτέρω εξελίξεις, όπως η παρουσία της οντότητας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2023.

Η ΕΕ έχει εκφράσει ενεργά και επανειλημμένα τις εν λόγω ανησυχίες στα μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών σε όλα τα επίπεδα. Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ και του κεκτημένου της ΕΕ.

[1] https://www.eeas.europa.eu/eeas/cyprus-statement-spokesperson-observer-status-turkish-cypriot-secessionist-entity-organisation_en?s=230

You May Also Like

Αποτελεσματικός έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ανάγκη ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας

Επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου

Ασφάλεια των κτιρίων στην Ευρώπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *