Ανάγκη ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002025/2023 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Ανάγκη ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας

Η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ο σκοπός είναι να ενισχυθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ένωσης, έναντι πολιτικών που αντιτίθενται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ωστόσο, δεν βλέπουμε ιδιαίτερη προθυμία αξιοποίησης ευρωπαϊκών υδρογονανθράκων, όπως αυτών που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας θα δώσουν ακόμη περισσότερη ισχύ στην Άγκυρα και θα την καταστήσουν τεράστιο ενεργειακό κόμβο.

Η Τουρκία θα αυξήσει την επιρροή της στην Ευρώπη, αυτή τη φορά μέσω του ενεργειακού τομέα. Η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Caspian θα θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον των έργων φυσικού αερίου της Μεσογείου.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποιους τρόπους συμβάλλει στην αναζήτηση ευρωπαϊκών πόρων, ώστε να επιτευχθεί η πραγματική ενεργειακή αυτονομία της Ένωσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να συνδράμει στον εν λόγω στόχο μέσω των κοιτασμάτων της. Συνεπώς, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς δρα, και με ποιους συγκεκριμένους τρόπους, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να καταστεί πάροχος για τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Κατάθεση:26.6.2023

Απάντηση της κ. Simson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(10.8.2023)

Η ΕΕ έχει θέσει σαφείς στόχους στο σχέδιό της REpowerEU[1] για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας και αυτονομίας, μέσω της διαφοροποίησης των εισαγωγών ενέργειας και της αύξησης της εγχώριας παραγωγής. Περίπου το 10 % των αναγκών της ΕΕ σε αέριο καλύπτονται επί του παρόντος από την εγχώρια παραγωγή, ενώ το υπόλοιπο εισάγεται. Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής βιομεθανίου, στην Ευρώπη θα συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ μειώνοντας την εξάρτηση από χώρες παραγωγής ενέργειας εκτός ΕΕ, επιτρέποντας παράλληλα στην ΕΕ να απανθρακοποιήσει το ενεργειακό της μείγμα. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν μεγάλη διαφοροποίηση όσον αφορά την προέλευση του εφοδιασμού με αέριο, με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) να αποτελεί την κύρια πηγή εισαγωγής. Για παράδειγμα, την εβδομάδα της 18ης Ιουλίου 2023, οι κύριες πηγές εφοδιασμού ήταν το ΥΦΑ, το οποίο αντιπροσώπευε το 43 % του εφοδιασμού της ΕΕ, η Βόρεια Θάλασσα μέσω αγωγού (27 %), οι εισαγωγές μέσω αγωγών από τη Βόρεια Αφρική (11 %), ενώ το αέριο της Κασπίας αντιπροσώπευε μόνο το 4 %. Στο μεταξύ, η ανάπτυξη της εγχώριας ικανότητας παραγωγής αερίου θα στηρίξει τη στρατηγική διαφοροποίησης, συμβάλλοντας παράλληλα στη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα σε ορισμένες περιφέρειες της Ευρώπης.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει τη φιλοδοξία της Κύπρου να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ αξιοποιώντας τους πόρους της, ωστόσο τα έργα αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούνται σε εμπορική βάση.

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52022DC0230

You May Also Like

Αποτελεσματικός έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Πολιτική μισαλλοδοξίας από τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου

Ασφάλεια των κτιρίων στην Ευρώπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *