Η μικρή Κύπρος μπορεί να εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διανύουμε μια περίοδο πρωτοφανών και ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Σε αυτές τις εξελίξεις, η Κύπρος καλείται να επιδεικνύει προσαρμοστικότητα αναδεικνύοντας τον σημαντικό ευρωπαϊκό ρόλο της στα θέματα άμυνας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Είμαστε μια μικρή χώρα, όμως οφείλουμε, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο με σκοπό να είμαστε υπολογίσιμοι παίκτες. Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου της δίνει τη δυνατότητα να είναι ο εκπρόσωπος της Ένωσης σχετικά με όλα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο.

Ισχυρές χώρες της Μεσογείου όπως η Τουρκία, δεν κατάφεραν να διαδραματίσουν τον ρόλο που θα μπορούσαν. Η Άγκυρα ενώ αρχικά επιχείρησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις και μιλούσε για ανάγκη αποκλιμάκωσης, τελικά δεν κατάφερε να κρύψει για πολύ τις πραγματικές πεποιθήσεις και προθέσεις της, τάσσοντας τον εαυτό της με τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ, η τρομοκρατία και οι ένοπλες συγκρούσεις σίγουρα επιφέρουν μια τεράστια ανθρώπινη τραγωδία. Χάνονται ζωές αμάχων, παιδιών και ηλικιωμένων. Αυτή η τραγωδία αποτελεί ιστορική στιγμή για την Κύπρο να αναδείξει τη σημασία της στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για την Ευρώπη. Είμαστε οι ακρίτες της Ευρώπης και μέσα από την ανάληψη δράσης ώστε να ξεφύγουν από τη δίνη του πολέμου ξένοι που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ και άλλοι αθώοι άνθρωποι, ενισχύουμε τη διεθνή μας αξιοπιστία.

Μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι φανερό, ότι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως οι μεγαλύτερες ανά το παγκόσμιο δυνάμεις, προσπαθούν η κάθε μία να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα. Η εξέλιξη του διεθνούς ζητήματος στην εν λόγω περιοχή, δεν θα μπορούσε να αφήσει αμέτοχους τους ισχυρούς του κόσμου.

Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση για μία ακόμη φορά, αποδείχτηκε ανέτοιμη να ασκήσει μία σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική στο μείζον αυτό θέμα, λόγω παντελούς έλλειψης κοινής εξωτερικής πολιτικής. Οι Βρυξέλλες βρέθηκαν για μία ακόμη φορά απροετοίμαστες για αυτή την κρίση, με προφανή απραγία και αργοπορημένη αντίδραση.

Θέλω να τονίσω ότι αυτό θα συνεχίζεται όσο δεν έχουμε κοινή εξωτερική πολιτική. Χωρίς αυτήν, κανείς δεν μπορεί να αναμένει άμεση και συλλογική αντίδραση για οποιοδήποτε περιφερειακό ζήτημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλείται να αποδείξει ότι είναι ένα οικοδόμημα το οποίο στηρίζεται σε γερά θεμέλια, με μέλλον και προοπτική. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας και η Κύπρος μπορεί να δείξει τον δρόμο. Η ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό τη σωτηρία ανθρώπων από τις φρικαλεότητες του πολέμου, αναδεικνύουν σε κάποιο βαθμό τον ρόλο της Ένωσης. Απαιτούνται όμως συνέργειες και συνεργασίες με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών.

Είναι γνωστό ότι όσο περισσότερη διάρκεια έχει μια πολεμική σύγκρουση, τόσο περισσότερα είναι τα θύματα αλλά ταυτόχρονα τόσο περισσότεροι αρχίζουν να αναμειγνύονται. Είναι φανερό, ότι αυτό που αρχικά ήταν τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς εναντίον αμάχων, αθώων πολιτών αλλά και στρατιωτών του Ισραήλ, αρχίζει να εξελίσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Επαναλαμβάνω, για να είμαστε εκεί ως Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει άμεση ανάγκη καθορισμού κοινής εξωτερικής πολιτικής. Για να υπάρξει όμως κοινή εξωτερική πολιτική δίχως εξαρτήσεις, απαιτείται ευρωπαϊκός στρατός που να διασφαλίζει την άμυνα και την ασφάλεια των κρατών μελών της.

Μοιραστείτε το: