Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από τεράστιες προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε μάρτυρες της τεχνολογικής εξέλιξης και της εισχώρησης της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας, των ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών και μεγάλων οικονομικών προβλημάτων.
Μέσα σε όλα αυτά, η μάχη για την αλλαγή της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περνά στην πιο κρίσιμη της φάση. Κι αυτό, γιατί ορισμένοι λανθασμένοι χειρισμοί έχουν οδηγήσει την Ένωση στο να βάλλεται από παντού. Προσφυγικές κρίσεις, τρομοκρατία, κλιματική αλλαγή, ακρίβεια, πανδημία, πόλεμοι.
Η καμπάνα έχει χτυπήσει πολύ ηχηρά για την επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και γι’ αυτό ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παλεύουμε ώστε να επικρατήσει η λογική και να κρατηθεί η συνοχή. Η Κύπρος έχει δείξει ξεκάθαρα τις προθέσεις της και απέδειξε ότι είναι υπέρ μίας ισχυρής και αλληλέγγυας Ευρώπης. Ξέρουμε ότι αν δεν δράσουμε τώρα, θα το πληρώσουμε σύντομα.
Ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και ως απλός Ευρωπαίος πολίτης, έχω τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης της προσπάθειας αντιευρωπαϊστών να υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πολλές φορές οι πολίτες δεν γνωρίζουν για τις μάχες που δίνουμε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών. Δεν φταίνε όμως οι πολίτες.
Δεν υπάρχει η αρμόζουσα ενημέρωση που οφείλουμε να παρέχουμε. Όχι τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε. Πολλές φορές κατηγορούμαστε ότι αντιμετωπίζουμε μια διαφορετική πραγματικότητα, πιο ευρωπαϊκή αν όχι πιο θεωρητική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα ζητήματα που πραγματευόμαστε στις Βρυξέλλες, αφορούν άμεσα τη ζωή μας. Οι κανονισμοί που ψηφίζονται αφορούν ζητήματα της καθημερινότητας. Πόσοι για παράδειγμα γνωρίζουν ή κατανοούν ότι το να μιλάς στο τηλέφωνο με εθνική χρέωση ενώ βρίσκεσαι σε άλλο κράτος μέλος είναι επίτευγμα αγώνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Μέσα στον κυκεώνα των παγκόσμιων εξελίξεων, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είμαστε ένα οικοδόμημα το οποίο στηρίζεται σε γερά θεμέλια, με μέλλον και προοπτική. Θέλω να υπογραμμίσω ότι τα προβλήματα δεν θα πάψουν να υπάρχουν ποτέ. Άλλωστε, ο κόσμος δεν είναι στάσιμος και ούτε τέλειος.
Αυτή τη στιγμή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τις συνέπειές του. Δεχόμαστε πυρά για απουσία από το κάδρο των εξελίξεων, κατηγορούμαστε για έλλειψη αλληλεγγύης και μη έγκαιρη συνολική και αποτελεσματική αντίδραση στο ξέσπασμα της κρίσης.
Είμαι άνθρωπος που προσεγγίζει ρεαλιστικά τα γεγονότα. Αυτό έμαθα στα 23 χρόνια της δημοσιογραφικής μου επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Βεβαίως και η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ρόδινη. Σίγουρα όμως, η Ένωση των 27 δεν είναι μια αποτυχία όπως προσπαθεί να παρουσιάσει το «στρατόπεδο» στο οποίο βρίσκονται οι αντιευρωπαϊστές. Αυτοί που πάντα στέκονται απέναντι σε κάθε ενοποιητική τάση που θα ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την Ευρώπη.
Όσες περισσότερες προκλήσεις, τόσο περισσότερο κερδίζει έδαφος αυτό το «στρατόπεδο». Και γι’ αυτό, φέρουμε ευθύνη και εμείς. Το δικό μας «στρατόπεδο», που αγαπά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και νοιάζεται για το μέλλον της Ευρώπης. Ο λόγος είναι ότι δεν φροντίζουμε τόσο επικοινωνιακά όσο και επί της ουσίας να αναδείξουμε το ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πόσα έχει επιτύχει μέσα από τις δεκαετίες ύπαρξής της και τα πολλαπλά οφέλη για τον μέσο πολίτη εκάστου κράτους μέλους.
Οφείλουμε να καλύψουμε την απόσταση Κύπρου – Ευρώπης.