Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000548/2024 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Λουκάς Φουρλάς (PPE)
Θέμα: Ο κατοχικός στρατός εμποδίζει την ελεύθερη εκπαίδευση
Ο κατοχικός στρατός στην Κύπρο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου στο Ριζοκάρπασο. Όπως γνωστοποιήθηκε και στα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι κατοχικές αρχές, με οδηγίες της ίδιας της Άγκυρας, προβαίνουν σε λογοκρισία των σχολικών βιβλίων και της διδακτέας ύλης, καθώς και στον έλεγχο των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα κατεχόμενα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Με ποιες ενέργειες προστατεύει τους εγκλωβισμένους μαθητές στο Ριζοκάρπασο και το απρόσκοπτο δικαίωμά τους για ελεύθερη εκπαίδευση;
2. Ποιους τρόπους εξετάζει ώστε να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει τις εν λόγω παρεμβάσεις που πλήττουν τις αρχές της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Κατάθεση:20.2.2024
EL
E-000548/2024
E-000701/2024
Απάντηση της κ. Ferreira εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(13.6.2024)
Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την κατάσταση των ελληνοκυπριακών σχολείων στο Ριζοκάρπασο. Η Επιτροπή ενθαρρύνει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να συμμορφωθούν πλήρως με τις διατάξεις της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης του 1975[1] και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.
H εν λόγω κατάσταση αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τον πρόσφατο διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (στο εξής: ΟΗΕ) για την Κύπρο, με στόχο του την επιδίωξη κοινών θέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει ενεργά όλα τα στάδια της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.
Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει του ενωσιακού κεκτημένου και των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ.
Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο έχει μακροχρόνιες επαφές με τους Ελληνοκυπρίους και τους Μαρωνίτες που διαμένουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ τους παρέχει τακτικά ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον, συνεργάζεται με τις εκπαιδευτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Tουρκοκύπριους τοπικούς φορείς για τη διασφάλιση της λειτουργίας των ελληνοκυπριακών σχολείων στο Ριζοκάρπασο.
[1] https://www.pio.gov.cy/%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-12%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-1977.html.