Βρισκόμαστε ενώπιον νέων κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό, κάνοντας αρχή από την άτυπη πενταμερή, τον ερχόμενο μήνα. Δηλώσεις όπως αυτές που εκστομίζει η τουρκική πλευρά και ο πρόεδρος της, ότι εκτός από τη λύση των δύο κρατών δεν υπάρχει άλλη λύση στην Κύπρο και ότι πλέον η Ομοσπονδία δεν υπάρχει “είτε δέχεστε είτε όχι”, δημιουργούν όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη συσπείρωσης στο εσωτερικό μέτωπο.

Ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, είναι λογικό και θεμιτό να υπάρχει αντιπαράθεση η οποία θα οξύνεται και η πόλωση θα μεγαλώνει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη. Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει να βρεθεί στη δύνη της αντιπαράθεσης είναι η ίδια η προσπάθεια που θα καταβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διαπραγματευτική ομάδα, ώστε να οδηγηθούμε από την άτυπη πενταμερή σε έναν ουσιαστικό διάλογο με προοπτική θετικής κατάληξης.

Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί για να δώσουμε ηχηρή απάντηση σε όλα αυτά τα απαράδεκτα που επικαλείται η τουρκική πλευρά και στηρίζεται από τα φερέφωνα της που βρίσκονται στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Όχι κ. Ερντογάν δεν δεχόμαστε τα δύο κράτη, δεν είναι αυτό που επιθυμούμε για μας και για τα παιδιά μας, ούτε είναι γι’ αυτό που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι πατέρες και οι παππούδες μας.

Ο στόχος ένας και κοινός, η επανένωση της πατρίδας μας η οποία θα αποτελέσει κοινό σπίτι για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Για να επιτευχθεί λοιπόν αυτός ο στόχος εστιάζουμε στο τι θέλουμε και στο τι επιδιώκουμε από τις συνομιλίες, εκφράζοντας ξεκάθαρη θέση όσον αφορά την επιδιωκόμενη μορφή λύσης.

Μια λύση η οποία δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, ούτε την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων.

Μας δεσμεύει το συμπεφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που περιέχεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των Ευρωπαϊκών Αρχών και Αξιών.  Στέκομαι στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας την ανάγκη όπως αυτός να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός και όχι απλά θεατής ή κομπάρσος. Έφθασε η ώρα να δείξει στην πράξη ότι νοιάζεται για ένα κράτος μέλος της και στηρίζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού με έμπρακτη και ενεργή εμπλοκή. Δεν κάνει πλάτες στην Άγκυρα, ούτε συνεχίζει να δίνει δεύτερες ευκαιρίες στα όσα απαράδεκτα και καταδικαστέα προβαίνει εις βάρος όχι μόνο δύο κρατών μελών της Ένωσης, Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και στις γείτονες χώρες της όπως τη Συρία, το Ιράκ και την Αρμενία.

Μέχρι σήμερα έχει παραχθεί σημαντικό έργο στις διαπραγματεύσεις και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνέχιση τους, έτσι ώστε να δημιουργήσει τις προοπτικές μια κοινής βάσης για προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Η λύση που θα προκύψει από αυτό τον διάλογο, να μπορεί την επόμενη μέρα να λειτουργήσει, να είναι βιώσιμη και να μην καταρρεύσει, ενώ είναι εκ των ων ουκ άνευ η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως, ότι δεν μπορεί κάτω από συνθήκες απειλών ή μονομερών και εκνόμων ενεργειών να αναμένεται ένας ουσιαστικός και δημιουργικός διάλογος.

Απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας  άμεσα τις απειλές της και την πειρατεία που έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα μπορούμε να ελπίζουμε σε θετική κατάληξη για τη πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *