Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001046/2024 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Λουκάς Φουρλάς (PPE)
Θέμα: Η ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής τρίτων χωρών στο Κυπριακό
Εδώ και μισό αιώνα, το Κυπριακό ήταν και παραμένει ένα άλυτο περιφερειακό ζήτημα εισβολής και κατοχής.
Πρόκειται επίσης για καταπάτηση του κοινοτικού κεκτημένου, καθώς και για κατάργηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκ των ων ουκ άνευ και γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτό, ωστόσο υπάρχει η ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής και τρίτων χωρών όπως της Βρετανίας, που είναι συνυφασμένη με το Κυπριακό και το ζήτημα της ασφάλειας.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Ασκεί πιέσεις ώστε να καταστεί πιο δραστήρια και ενεργή η Μεγάλη Βρετανία ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών και την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης;
Κατάθεση:9.4.2024
EL
E-001046/2024
Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου / αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(18.6.2024)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει τονίσει επανειλημμένα στα συμπεράσματά του[1] την πλήρη προσήλωση της ΕΕ στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τηρουμένων των αρχών στις οποίες θεμελιώνεται η ΕΕ και του κεκτημένου. Πιο πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε τον διορισμό της κ. María Angela Holguín Cuéllar ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για την Κύπρο και τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ[2].
Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλά θέματα και διατηρεί τακτική επικοινωνία με Βρετανούς αξιωματούχους σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα. Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, ως μίας από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, στη στήριξη των προσπαθειών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος μόνο επωφελής μπορεί να αποβεί για ολόκληρη τη διαδικασία.
Ωστόσο, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής ή άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ να ασκήσουν πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δραστηριοποιηθεί περισσότερο. Η ΕΕ εξακολουθεί να προσβλέπει στη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό και για πολλά άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
[1] https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-7-2023-INIT/el/pdf, https://www.consilium.europa.eu/media/50832/2425-06-21-euco-conclusions-el.pdf
[2] https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2024/04/18/european-council-conclusions-on-ukraine-and-turkiye/