Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001078/2024 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λουκάς Φουρλάς (PPE)

Θέμα:          Αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας στα τρένα

Τα αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας στα τρένα χρησιμοποιούνται σήμερα σε μικρό μέρος του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου. Σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, ETCS, GSMR συμβάλλουν στην ασφαλέστερη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Παρ’ όλα αυτά, η δυνατότητα αυτόματης ακινητοποίησης των τρένων είναι σε λειτουργία μόνο στο 14 % των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η δυνατότητα αυτόματης ακινητοποίησης των τρένων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, εάν ναι, από πότε θα ισχύει;

2. Εξετάζει και άλλα υποχρεωτικά μέτρα για την ασφαλέστερη χρήση των ευρωπαϊκών τρένων;

Κατάθεση:11.4.2024

EL

E-001078/2024

Απάντηση της κ. Vălean εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(4.7.2024)

Το επίπεδο ασφάλειας του σιδηροδρομικού συστήματος της ΕΕ παραμένει υψηλό. Σε σύγκριση με τις πολυτροπικές μεταφορές, ο σιδηρόδρομος φαίνεται να είναι ο ασφαλέστερος τρόπος χερσαίων μεταφορών στην ΕΕ[1]. Ωστόσο, η ΕΕ επιδιώκει να διατηρήσει υψηλά επίπεδα ασφάλειας, εναρμονίζοντας παράλληλα περαιτέρω τις απαιτήσεις ασφάλειας των σιδηροδρόμων σε ολόκληρη την ΕΕ και να εισαγάγει αποτελεσματικά, σύγχρονα συστήματα μόλις αυτά καταστούν διαθέσιμα. Ένα ευρύ φάσμα τεχνικών προδιαγραφών της ΕΕ και κοινών μεθόδων ασφάλειας της ΕΕ έχουν σχεδιαστεί για τη ρύθμιση ασφαλών σιδηροδρομικών μεταφορών.

Όσον αφορά τα συστήματα ελέγχου – χειρισμού και σηματοδότησης αμαξοστοιχιών, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα εθνικά συστήματα προστασίας αμαξοστοιχιών «κλάσης Β», δημιουργώντας έναν εναρμονισμένο ενιαίο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χώρο. Ο κανονισμός[2] ΔΕΔ-Μ του 2024 (διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών) απαιτεί τη σταδιακή κατάργηση των εθνικών συστημάτων προστασίας και την αντικατάστασή τους με το ERTMS: Τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν εξοπλίσει τα κεντρικά, εκτεταμένα κεντρικά και συνολικά δίκτυά τους με το ERTMS έως το 2030, το 2040 και το 2050, αντίστοιχα.

Οι άμεσα εφαρμοστέες τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας (ΤΠΔ)[3], για παράδειγμα στην ΤΠΔ για τα συστήματα ελέγχου-χειρισμού και σηματοδότησης (ΤΠΔ ΕΧΣ), απαιτούν[4] την εγκατάσταση παρατρόχιου υλικού ERTMS κάθε φορά που τα εθνικά συστήματα προστασίας αμαξοστοιχιών αντικαθίστανται σε οποιαδήποτε σιδηροδρομική γραμμή στην ΕΕ. Ως εκ τούτου,ο εξοπλισμός των γραμμών που δεν αποτελούν μέρος του δικτύου ΔΕΔ-Μ — συνήθως εκείνες με χαμηλότερους όγκους κυκλοφορίας, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το 2050, ανάλογα με την ανθεκτικότητα των χρησιμοποιούμενων συστημάτων προστασίας αμαξοστοιχιών. Μια περαιτέρω υποχρέωση είναι ότι η ΤΠΔ απαιτεί, κατά συνέπεια, οι νέοι σχεδιασμοί αμαξοστοιχιών ή εμπορευματικών μηχανών να είναι εξοπλισμένοι με εποχούμενο ERTMS, ή τα υφιστάμενα οχήματα να μετασκευάζονται όταν γίνεται εγκατάσταση του παρατρόχιου ERTMS και όταν τα εθνικά συστήματα σηματοδότησης αποσυνδέονται.


[1] CARE (Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών – ΓΔ MOVE) – ( βάση δεδομένων της ΕΕ για τα τροχαία ατυχήματα), EASA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας), ERA CSI (Οργανισμός Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινοί Δείκτες Ασφαλείας) data, 2023 Statistical Pocketbook, https://transport.ec.europa.eu/facts-funding/studies-data/eu-transport-figures-statistical-pocketbook/statistical-pocketbook-2023_en?prefLang=el

[2] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02013R1315-20240318

[3]Τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας, Οργανισμός Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης https://www.era.europa.eu/domains/technical-specifications-interoperability_en

[4] Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/1695 της Επιτροπής, της 10ης Αυγούστου 2023, σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για τα υποσυστήματα ελέγχου-χειρισμού και σηματοδότησης του σιδηροδρομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/919 (ΕΕ L 222 της 8.9.2023, σ. 380–56).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *