Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001602/2024 προς την Επιτροπή
Άρθρο 144 του Κανονισμού
Λουκάς Φουρλάς (PPE)
Θέμα: Μείωση των υδατικών πόρων στην ΕΕ
Με δεδομένο ότι οι υδατικοί πόροι μειώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, και λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για επιδεινούμενη κρίση ακόμη και του πόσιμου νερού, η κατάσταση γίνεται ανησυχητική.
Το φαινόμενο έχει μεγάλες επιπτώσεις τόσο για τις γεωργικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις όσο και για τον κάθε Ευρωπαίο, καθώς και για το δικαίωμά του για πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Ποια μέτρα λαμβάνει για την αντιμετώπιση της μείωσης των υδατικών πόρων και της λειψυδρίας;
Κατάθεση: 3.9.2024
E-001602/2024
Απάντηση του εκτελεστικού αντιπροέδρου κ. Šefčovič εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(14.10.2024)
Στις πολιτικές κατευθύνσεις[1] της Προέδρου της Επιτροπής ανακοινώθηκε η ανάπτυξη στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η ενίσχυση του ανταγωνιστικού καινοτόμου πλεονεκτήματος της βιομηχανίας υδάτων μέσω μιας προσέγγισης κυκλικής οικονομίας. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η καλύτερη στήριξη των κρατών μελών στην ενίσχυση της ασφάλειας των υδάτων τους, καθώς το νερό υφίσταται όλο και περισσότερες πιέσεις από τις χρήσεις και την κλιματική αλλαγή. Η στρατηγική θα αξιοποιήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας και για την ενίσχυση της διαχείρισης της ξηρασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής[2], μεταξύ άλλων μέσω ομάδας εργασίας για τη λειψυδρία και την ξηρασία[3], καθώς και τη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή[4].
Η Επιτροπή αξιολόγησε τη σοβαρότητα της ξηρασίας[5], τις επιπτώσεις της ξηρασίας[6] και τους μελλοντικούς κινδύνους ξηρασίας[7] και παρείχε στήριξη στα κράτη μέλη για τη δημιουργία ή τη βελτίωση των εθνικών και περιφερειακών παρατηρητηρίων για την ξηρασία, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για την ξηρασία της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Copernicus.
Η ΕΕ παρέχει επίσης σημαντική στήριξη σε επενδύσεις για την ανθεκτικότητα των υδάτων. Μεταξύ του 2021 και του 2027 περίπου 13 δισ. ευρώ από κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή[8] θα επενδυθούν στη διαχείριση των υδάτων. Επιπλέον, η κοινή γεωργική πολιτική[9] στηρίζει την αποδοτικότερη άρδευση και μέτρα για να καταστεί η γεωργία πιο βιώσιμη για τα υπόγεια και τα επιφανειακά ύδατα. Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη»[10] στηρίζει επίσης την έρευνα και την καινοτομία σχετικά με την ανθεκτικότητα των υδάτων, μέσω συμπράξεων[11], αποστολών και του προγράμματος εργασίας.
[1] https://commission.europa.eu/about-european-commission/president-elect-ursula-von-der-leyen_el
[2] Στο πλαίσιο της εφαρμογής της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1), όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2014/101/ΕΕ της Επιτροπής, της 30ής Οκτωβρίου 2014 (ΕΕ L 311 της 31.10.2014, σ. 32).
[3] https://environment.ec.europa.eu/topics/water/water-scarcity-and-droughts_el
[4] https://climate.ec.europa.eu/eu-action/adaptation-climate-change/eu-adaptation-strategy_el
[5] https://drought.emergency.copernicus.eu/tumbo/edo/map/?id=1000
[6] https://environment.ec.europa.eu/news/commission-publishes-new-tools-help-predict-and-adapt-sectoral-drought-impacts-2023-10-11_el
[7] https://op.europa.eu/el/publication-detail/-/publication/21a1984a-7478-11ee-99ba-01aa75ed71a1
[8] https://cohesiondata.ec.europa.eu/stories/s/21-27-Sustainable-water-management/ehce-gj6d
[9] https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy_el
[10] https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe_el.
[11] Ιδιαίτερης σημασίας είναι η σύμπραξη για την «ασφάλεια των υδάτινων πόρων του πλανήτη» (https://www.water4all-partnership.eu/) και η «εταιρική σχέση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου» (PRIMA, https://prima-med.org/), μαζί με την αποστολή για την «αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας έως το 2030» (https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/eu-missions-horizon-europe/restore-our-ocean-and-waters_el), την αποστολή για την «προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» (https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/eu-missions-horizon-europe/adaptation-climate-change_el) και την «ευρωπαϊκή συμφωνία για το έδαφος» (https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/eu-missions-horizon-europe/soil-deal-europe_el#what-are-eu-missions).